Τρόμος στο Λας Βέγκας - Στους 58 οι νεκροί από τη χειρότερη ένοπλη επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ

Τρόμος στο Λας Βέγκας - Στους 58 οι νεκροί από τη χειρότερη ένοπλη επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ

Τουλάχιστον 58 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 400 είναι τραυματίες, μετά από ένοπλη επίθεση σε συναυλία στο Λας Βέγκας όπου συμμετείχαν 22.000 άνθρωποι. Αμερικανικά μέσα μετέδωσαν αρχικά ότι ο 64χρονος δράστης εξουδετερώθηκε από την αστυνομία, στη συνέχεια όμως υπήρξαν νεότερες πληροφορίες ότι αυτοπυροβολήθηκε προτού πέσει στα χέρια της αστυνομίας.

Στο μεταξύ, η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λας Βέγκας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 άνθρωποι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας των τζιχαντιστών Amaq.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Reuters, το Amaq αναφέρει ότι «η επίθεση στο Λας Βέγκας πραγματοποιήθηκε από έναν στρατιώτη του Ισλαμικού Κράτους ως απάντηση στη εντολές με για τις επιθέσεις σε μέλη του συνασπισμού» (ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ που πολεμά κατά του ISIS στη Μέση Ανατολή». Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο δράστης προσηλυτίστηκε στο ισλάμ πριν από μήνες.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δράστης της επίθεσης στο Λας Βέγκας συνδέεται με κάποια διεθνή τζιχαντιστική οργάνωση. Επιπλέον, ο ένας εκ των δύο αξιωματούχων της αμερικανικής διοίκησης ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την εκδοχή ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό. Τόνισε, επίσης, ότι οι αρχές έχουν λόγους να πιστεύουν ότι ο 64χρονος δράστης είχε ιστορικό ψυχολογικών προβλημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για την πιο πολύνεκρη ένοπλη επίθεση στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ. Με μήνυμά του στο Twitter εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τα θύματα και τις οικογένειές τους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.

Ο δράστης φέρεται να πυροβολούσε το πλήθος που παρακολουθούσε το φεστιβάλ κάντρι μουσικής «Route 91», από το δωμάτιο του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε, ενώ αναζητείται η σύντροφός του. Φέρεται να είναι ο Stephen Paddock, ενώ η γυναίκα που καταζητείται ονομάζεται Marilou Danley.

Φωτογραφία του δράστη δημοσιοποίησε η Mirror.

Στο χώρο της συναυλίας κυριάρχησε ο πανικός, ενώ αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, δείχνουν εκατοντάδες ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι προσπαθώντας να απομακρυνθούν.

Ο Jon Bessett, αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε την κατάσταση ως πανδαιμόνιο. Δήλωσε στο CNBC πως κατά τις 10 το βράδυ (τοπική ώρα) άκουσε πυροβολισμούς, παρόλα αυτά το συγκρότημα συνέχισε να παίζει. Όταν συνεχίστηκαν οι πυροβολισμοί, το συγκρότημα απομακρύνθηκε άμεσα από τη σκηνή. «Τρέχαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε», πρόσθεσε.

Διακοπή των πτήσεων από και προς το διεθνές αεροδρόμιο ΜακΚάραν του Λας Βέγκας, έπειτα από την επίθεση ενόπλου κατά του πλήθους.