Τρίτη δόση του εμβολίου στους τρεις μήνες για όλους τους ενήλικες

Τρίτη δόση του εμβολίου στους τρεις μήνες για όλους τους ενήλικες

Στους τρεις μήνες από τη δεύτερη δόση θα μπορούν να κάνουν την τρίτη, «αναμνηστική» δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. 

Όπως τόνισε, Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επανεξέτασε τις συστάσεις και κατέληξε στις εξής προτάσεις:

  • Για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις.
     
  • Επίσης, όσοι έχουν νοσήσει, μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση τρεις μήνες μετά την διάγνωση.

Για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson η τρίτη δόση θα γίνεται στους δύο μήνες.

Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά από σήμερα το βράδυ για ραντεβού, ενώ υπάρχουν και αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου. Εκτίμησε δε σε 2 εκατ. τους πολίτες που μπορούν να προβούν στην τρίτη δόση.

Η απόφαση της επιτροπής όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλαξη όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία.

Ο στόχος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, «είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε».

Έχουμε τον μηχανισμό για να στηρίξουμε τα ραντεβού
 

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως «υπάρχουν τα διαθέσιμα ραντεβού έχουμε τον μηχανισμό. Όταν ανοίξει η πλατφόρμα. Όσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου μέχρι τα μέσα Ιανουάριου θα έχουν εμβολιαστεί, έχουμε τον μηχανισμό, θα το στηρίξουμε»

Έκανε επίσης γνωστό ότι χθες κλείστηκαν 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης, τα 17 χιλιάδες νέα ραντεβού για πρώτη δόση στους 60 ετών και άνω, και συνολικά από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί 45 χιλιάδες ραντεβού.

«Θα γνωρίζουμε σε περίπου 10 μέρες αν τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη Όμικρον» τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

«Κανείς δεν συζητάει αυτή τη στιγμή για τέταρτη δόση εκτός από πολύ εξειδικευμένες κατηγορίες ελαχίστων εξαιρέσεων ανοσοκατεσταλμένοι κλπ» ξεκαθάρισε. «Έχουμε εμβολιάσει το 78% του ενήλικου πληθυσμού. Οι 60 και άνω είναι πιο ευπαθείς ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά σημαντικός, πάμε χωρία και σε πλατείες».

Για όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό με δύο δόσεις και θέλουν να κάνουν την τρίτη δόση, επισήμανε πως αν πάνε σήμερα το απόγευμα στα ΚΕΠ και έχουν εμβολιαστεί σε τρίτη χώρα με ένα από τα τέσσερα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στη χώρα μας (ΑstraΖeneca, Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) θα τούς περαστούν οι δύο δόσεις στο δικό μας σύστημα και θα προγραμματιστεί το ραντεβού για την αναμνηστική εδώ και μονό στην περίπτωση που την κάνουν εδώ θα πάρουν ελληνικό και κατ’ επέκταση και ευρωπαϊκό πιστοποιητικό.

Πρόσθεσε ότι για τα υπόλοιπα 5 εμβόλια που δε χρησιμοποιούμε εδώ (Sinopharm, Sputnik κλπ) από τρίτες χώρες θα ξεκινήσουμε στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό για να μην υποπέσουν στην υποχρεωτικότητα θα υπάρχει τεχνική λυση που θα αναπτυχθεί τις επόμενες 10 με 15 μέρες ανακοίνωσε.

Το μεσοδιάστημα πρέπει να μικρύνει
 

«Γίνεται πλέον σιγά-σιγά σαφές ότι το μεσοδιάστημα πρέπει να μικρύνει στους 4 με 5 μήνες, αντί για τους 6 μήνες», ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος τονίζοντας πως «υπάρχουν δεδομένα και μας το δείχνει η καθημερινή ζωή. Βλέπουμε συχνά συνανθρώπους μας οι οποίοι νοσούν στη φάση μεταξύ 5ου και 6ου μήνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύσταση θα είναι για τον γενικό πληθυσμό γιατί όλα τα δεδομένα δείχνουν πως η τρίτη δόση βοηθάει και τους υγιείς ανθρώπους.