Τρίτη δόση πριν το εξάμηνο - Τα νεότερα δεδομένα για τη διάρκεια της ανοσίας

Τρίτη δόση πριν το εξάμηνο - Τα νεότερα δεδομένα για τη διάρκεια της ανοσίας

Τα νεότερα δεδομένα για τη διάρκεια της ανοσίας που προσφέρει ο πλήρης εμβολιασμός κατά του κορονοϊού, καθώς και για και την ορμητική εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, εν μέσω του τέταρτου πανδημικού κύματος, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών.

Όπως προκύπτει, η επίσπευση της τρίτης δόσης του εμβολίου πριν το εξάμηνο θεωρείται επιβεβλημένη για να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες και συνολικά ο πληθυσμός  και να αποτραπούν εφιαλτικά σενάρια για κορύφωση τον Φεβρουάριο με 20.000 κρούσματα τη μέρα. 

Τρίτη δόση, τέσσερις μήνες μετά

 

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Τρίτης τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος και ο χρόνος με τον οποίο χορηγείται η τρίτη δόση, δηλαδή να γίνεται τουλάχιστον στους τέσσερις μήνες από τη δεύτερη.

Όσο προστίθενται καινούργια στοιχεία, αναθεωρούμε ή τροποποιούμε λίγο αυτά που ξέραμε, επισήμανε ο καθηγητής. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μετά τους τέσσερις μήνες μειώνεται η αποτελεσματικότητα, κυρίως για τις ήπιες λοιμώξεις, που δεν οδηγούν στον θάνατο, αλλά, ακόμα και με μικρότερο κίνδυνο, εξακολουθούν να είναι μεταδοτικές, σημείωσε ο ίδιος.

«Mε το εμβόλιο είμαστε σοβαρά προστατευμένοι για τη σοβαρή νόσο, αλλά λιγότερο προστατευμένοι για την ήπια νόσο, με εξαίρεση τους άνω των 60 που έχουν πραγματικά πιο αυξημένο κίνδυνο νόσησης» ανέφερε ο Θ. Βασιλακόπουλος. Άρα, πρόσθεσε, πρέπει να προστατευθούν και οι εμβολιασμένοι με το να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν πιο γρήγορα την αναμνηστική δόση, τουλάχιστον στους τέσσερις μήνες.

Υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων

 

Ως προς τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει διαβεβαιώσει ότι υπάρχει διαθεσιμότητα, ώστε όλοι οι Έλληνες να κάνουν αναμνηστική δόση αλλά και για τον εμβολιασμό όσων δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Θα πάψουμε έτσι να βλέπουμε το 10 έως 15% των ασθενών στις μονάδες ότι είναι εμβολιασμένοι», τόνισε ο Θ. Βασιλακόπουλος. «Ήταν 10%, είναι στο 15% και όσο περνάει ο χρόνος αυξάνει ο κίνδυνος» προειδοποίησε ο ίδιος. Διευκρίνισε ότι ήδη εμβολιασμένοι είναι πιο εύκολο να εμβολιαστούν ξανά και με την τρίτη δόση.

«Αυτό το ποσοστό των εμβολιασμένων στις μονάδες θα μειωθεί, αυξάνοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των ανεμβολίαστων στο εμβόλιο», σημείωσε ο καθηγητής.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, χθες Δευτέρα τόνισε επίσης ότι «σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η χημική ανοσία μειώνεται με την πάροδο των μηνών, κυρίως μετά την πάροδο έξι μηνών. Αυτό συμβαίνει και με άλλα εμβόλια, και όχι μόνο με του κορονοϊού. 

Η εμφάνιση, δε, μεταλλάξεων επιτείνει τη μείωση της προστασίας από τη λοίμωξη, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης από το εμβολιαζόμενο άτομο, αλλά παραμένει η προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.

Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στοχεύει στην ενίσχυση της ανοσίας και στη μακρότερη διάρκεια της προστασίας. Αυξάνει την αντισωματική απάντηση, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μειώνει το ποσοστό της λοίμωξης από τον κορονοϊό» εξήγησε η καθηγήτρια.

Κορύφωση τον Φεβρουάριο;

 

Την ίδια ώρα, ειδικοί προειδοποιούν για εφιαλτικά σενάρια, αν δεν ενισχυθεί το «τείχος ανοσίας». Αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί τα κρούσματα θα φτάσουν στα 9.000 έως 11.000 τη μέρα στο τέλος Νοεμβρίου, αναφέρει ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας.

Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, θα έρθει κορύφωση της πανδημίας γύρω στον Φεβρουάριο με τα κρούσματα να φτάνουν μέχρι και τα 20.000 τονίζει ο ίδιος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ήδη εξετάζει επίσπευση των ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου με αλλαγή στη λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας.