Τρεις προσφορές βιβλίων μαζί με τον Φιλελεύθερο στις 2-3 Μαΐου

Τρεις προσφορές βιβλίων μαζί με τον Φιλελεύθερο στις 2-3 Μαΐου

Με τρεις διαφορετικές προσφορές από την βιβλιοθήκη του κυκλοφορεί αυτό το Σαββατοκύριακο 2-3 Μαΐου 2020 στα σημεία πώλησης και στα super market όλης της χώρας η εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Οι αναγνώστες μας έχουν τη δυνατότητα να βρουν τα βιβλία:

-Ιστορίες από τον Εμφύλιο 1944-1949 του Σάκη Μουμτζή. Αυτή την εβδομάδα το πρώτο μέρος με τίτλο “Πώς η Ελλάδα παρέμεινε στον ελεύθερο κόσμο”

- “Ο μύθος του σκανδιναβικού θαύματος” του Nima Sanandaji

-“Τα οικονομικά της ελευθερίας-Ο,τι δεν θα σας πουν οι καθηγητές σας”, με επιλεγμένα κείμενα του Frederic Bastiat

Πώς η Ελλάδα παρέμεινε στον ελεύθερο κόσμο

Σάκης Μουμτζής

1944-1949

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ

Μέρος Α'

Ο συγγραφέας Σάκης Μουμτζής γράφει για το βιβλίο του:

“Επειδή θέλω να είμαι τίμιος με τον αναγνώστη, ξεκαθαρίζω, ευθύς εξ αρχής, πως η ερμηνεία μου δεν θα είναι αντικειμενική, γιατί δεν υπάρχει αντικειμενική εξιστόρηση. Με δεδομένο πως ο χώρος της ιστορικής επιστήμης είναι ένα πεδίο όπου διεξάγεται έντονος ιδεολογικός αγώνας, είναι λογικό ο κάθε ιστορικός, επαγγελματίας ή ερασιτέχνης, να προσεγγίζει και να ερμηνεύει τα γεγονότα υπό το πρίσμα των γενικότερων πεποιθήσεών του. Ουδέτερη ερμηνεία δεν υπάρχει στην ιστορική επιστήμη.

Συνεπώς, η δική μου ματιά γίνεται από τον χώρο στον οποίο πρόσκειμαι ιδεολογικά και πολιτικά και έχει καταχωριστεί στην ιστορία ως ο χώρος των νικητών. Σκοπός μου είναι μέσα από την ακολουθία αυτών των κειμένων, που υπακούν σε μια χρονολογική σειρά, να δώσω στον αναγνώστη να κατανοήσει όλα τα γεγονότα που, επί δεκαετίες, αποκρύπτει ή διαστρεβλώνει η αφήγηση των ιστορικών της Αριστεράς.

Μονομερής υποστολή της σημαίας των ιδεών μας είναι ιδεολογικός κατευνασμός, που είναι ό,τι χειρότερο για μια μεγάλη παράταξη. Οι μεγάλες παρατάξεις είναι υπερήφανες για την ιστορία τους. Δεν ντρέπονται και δεν κρύβονται, πολύ περισσότερο όταν η εξέλιξη των γεγονότων τις δικαίωσε πλήρως.

Στην πατρίδα μας συμβαίνει το πρωτοφανές. Οι ηττημένοι του Εμφυλίου, οι ηττημένοι της Ιστορίας, να είναι νικητές στη μάχη των ιδεών, γιατί ο αντίπαλος δεν κατέβηκε καν να αγωνιστεί. Η Αριστερά, μέχρι πρότινος, κέρδιζε άνευ αγώνος”.

 

NIMA SANANDAJI

Ο μύθος του σκανδιναβικού θαύματος

Μια έρευνα του Nima Sanandaji η οποία ανατρέπει τον μύθο ότι η υψηλή φορολογία και το μεγάλο κράτος πρόνοιας ευθύνονται για την επιτυχία των Σκανδιναβικών χωρών.

Αριστερά ποπ σύμβολα, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί σχολιαστές και ακαδημαϊκοί εδώ και καιρό εξυψώνουν τις Σκανδιναβικές χώρες για τα υψηλά επίπεδα κοινωνικής πρόνοιας και για τα οικονομικά και κοινωνικά τους αποτελέσματα. Είναι πράγματι αλήθεια ότι οι Σκανδιναβικές χώρες είναι επιτυχημένες σε όλα τα παραπάνω στοιχεία. 

Ωστόσο, η ιστορία επιτυχίας της Σκανδιναβίας προηγήθηκε του κράτους πρόνοιας. Για παράδειγμα, η Σουηδία ξεκίνησε να παραπαίει καθώς το κράτος γιγαντωνόταν από τη δεκαετία του 1960. Ανάμεσα στο 1870 και το 1936 η Σουηδία απολάμβανε την υψηλότερη ανάπτυξη στον βιομηχανικό κόσμο. Το 2008 μετά το πείραμα του τρίτου δρόμου βρισκόταν στην δέκατη τρίτη θέση. Ταυτόχρονα η Σουηδία ήταν το 1975 η τέταρτη πιο πλούσια χώρα στον κόσμο, φτάνοντας στα μέσα του 1990 έπεσε στην δέκατη τρίτη θέση.

Ο ριζοσπαστικός τρίτος σοσιαλιστικός δρόμος που θαυμάζεται τόσο από την αριστερά κράτησε μόνο από τις αρχές τις δεκαετίας του 1970 ως τις αρχές τις δεκαετίας του 1990. Ο ρυθμός δημιουργίας επιχειρήσεων στη διάρκεια της εποχής του τρίτου δρόμου ήταν τρομακτικά μικρός. Το 2004, 38 από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες της Σουηδίας είχαν ξεκινήσει ως ιδιωτικές εγχώριες επιχειρήσεις. Από αυτές τις εταιρείες μόνο δύο δημιουργήθηκαν μετά το 1970. Επιπλέον, ανάμεσα στο 1950 και το 2000, παρόλο που ο Σουηδικός πληθυσμός αυξήθηκε από τα επτά στα εννιά εκατομμύρια, η δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα είναι κοντά στο μηδέν.

FRÉDÉRIC BASTIAT

Τα οικονομικά της ελευθερίας

Ο,τι δεν θα σας πουν οι καθηγητές σας 
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ FRÉDÉRIC BASTIAT

Η παρούσα συλλογή συγκεντρώνει μερικά από τα γνωστότερα και καλύτερα κείμενα του Frédéric Bastiat, όλα λαμπρά παραδείγματα της απαράμιλλης ικανότητάς του να ξεσκεπάζει με κατανοητό και πνευματώδη λόγο δημοφιλείς οικονομικές πλάνες και να παραδίδει στον μη ειδικό αναγνώστη βασικά μαθήματα πολιτικής οικονομίας. Κοινό χαρακτηριστικό των πλανών στις οποίες στρέφει τα βέλη του ο Bastiat είναι η παρανόηση του τρόπου λειτουργίας των αγορών και η προσφυγή στον κρατικό παρεμβατισμό στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος, αλλά συνήθως για την εξυπηρέτηση ειδικών συμφερόντων εις βάρος των πολλών. Απέναντι σε αυτές τις στρεβλώσεις ο Μπαστιά υπερασπίζεται σθεναρά τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας και το περιορισμένο κράτος, που αποτελούν προϋποθέσεις για την ευημερία των πολλών.

Τα κείμενα του Bastiat συμπληρώνονται ιδανικά από τους «20 Μύθους για τις Αγορές» του Tom Palmer, 20 συνοπτικές κριτικές για κάποιες από τις πιο διαδεδομένες πλάνες της εποχής μας, οι οποίες πολλές φορές δεν είναι παρά σύγχρονες παραλλαγές των πλανών για τις οποίες έγραφε ο Bastiat τον 19ο αιώνα.