Τραγωδία με 18 νεκρούς μετανάστες - Στα Κύθηρα κλιμάκιο της ΕΜΑΚ

Τραγωδία με 18 νεκρούς μετανάστες - Στα Κύθηρα κλιμάκιο της ΕΜΑΚ

Με τη συνδρομή της ΕΜΑΚ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό 15 αγνοουμένων στο ναυάγιο με μετανάστες στα Κύθηρα, υπό αντίξοες συνθήκες, ενώ στους 18 ανήλθαν οι νεκροί άλλου ναυαγίου μεταναστών ανατολικά στης Λέσβου με βύθιση λέμβου στην οποία επέβαιναν 40 μετανάστες.

Αναλυτικά, στα Κύθηρα μεταβαίνει κλιμάκιο της 1ης ΕΜAK με ελικόπτερο Super Puma του Π.Σ. για να συνδράμει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό των αγνοουμένων του ιστιοφόρου σκάφους που συγκρούστηκε στα βράχια στη θαλάσσια περιοχή Διακόφτι Κυθήρων με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου, Αλέξιου Ράπανου, κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ μεταβαίνει στα Κύθηρα με ελικόπτερο Super Puma για την παροχή συνδρομής στο Λιμενικό Σώμα στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών.

Ογδόντα έχουν διασωθεί

Tουλάχιστον 80 μετανάστες έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής και 15 φέρονται ως αγνοούμενοι, μετά την ημιβύθιση ιστιοφόρου σκάφους σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή στο Διακόφτι Κυθήρων.

Οι έρευνες του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 8 με 10 μποφόρ.

 Όπως έγινε γνωστό, στο ιστιοφόρο επέβαιναν συνολικά 95 μετανάστες και κάποιος από τους επιβαίνοντες ειδοποίησε τα μεσάνυχτα ότι το σκάφος βρίσκεται σε κίνδυνο. Το ιστιοφόρο σκάφος συγκρούστηκε στα βράχια και ημιβυθίστηκε.

Στο σημείο βρίσκονται επίσης παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, καθώς και εθελοντές διασώστες. Επίσης, στις έρευνες συμμετέχει κλιμάκιο των ειδικών αποστολών του λιμενικού και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

Θύματα γυναίκες και έφηβος

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι 16 νέες γυναίκες αφρικανικής καταγωγής και ένας έφηβος έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στην ανατολική Λέσβο.

Νέες γυναίκες αφρικανικής επίσης καταγωγής είναι και οι δέκα διασωθείσες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.

Εντωμεταξύ, διασώθηκαν άλλοι δεκαπέντε αλλοδαποί από τους οποίους 11 άνδρες και τέσσερις γυναίκες, όλοι Αφρικανικής καταγωγής. Εντοπίστηκαν στη Μυτιλήνη από στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και παραδόθηκαν στις αρμόδιες αρχές. Όπως οι ίδιοι δήλωσαν είναι διασωθέντες του ναυαγίου το πρωί.

Η βάρκα όπως υπολογίζεται αναχώρησε αργά χθες το βράδυ από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε

Τη θλίψη του εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πράγα. Όπως είπε, «θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για την απώλεια ανθρώπινων ζωών το πρωί και αργά χθες το βράδυ, σε δύο διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού.

Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα».