Τουρκική παρενόχληση στο ελικόπτερο που μετέφερε τον Ν. Χαρδαλιά

Τουρκική παρενόχληση στο ελικόπτερο που μετέφερε τον Ν. Χαρδαλιά

Παρενόχληση δι’ ασυρμάτου πραγματοποιήθηκε από την Τουρκία, στο ελικόπτερο που μετέφερε τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, το ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού που μεταφέρει τον κ. Χαρδαλιά σε ακριτικές μονάδες, την ώρα που πετούσε πάνω από τρία διαφορετικά νησιά, δέχτηκε κλήσεις δια ασυρμάτου, με τους Τούρκους να υποστηρίζουν ότι το στρατιωτικό πτητικό μέσο πετά πάνω από αποστρατιωτικοποιημένο έδαφος και πρέπει να απομακρυνθεί.

Οι πιλότοι δεν απάντησαν σε τέτοιου είδους προκλήσεις και συνέχισαν την πτήση τους έως την Κω.

Το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται σε συνέχεια των προκλητικών δηλώσεων του Μελβούτ Τσεβούσογλου, σύμφωνα με τις οποίες αν δεν αφοπλιστούν τα ελληνικά νησιά «θα συζητηθεί η κυριαρχία τους».

Μάλιστα υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω δήλωση του τούρκου υπουργού εξωτερικών προκάλεσε την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο «η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται».

Ο κ. Χαρδαλιάς βρέθηκε σήμερα στην Κάλυμνο, συνεχίζοντας για τρίτη ημέρα την περιοδεία του σε μονάδες και επιτηρητικά φυλάκια σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου, κατά την οποία ενημερώνεται για την αποστολή, το κύριο έργο και τις τρέχουσες δραστηριότητες τους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του μάλιστα τόνισε ότι «η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη. Και αυτό είναι το μήνυμα προς όλους».

Είχε προηγηθεί τελετή στο Μνημείο των τριών Πεσόντων εν ώρα καθήκοντος Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στα Ίμια, όπου κατέθεσε στεφάνι σε ένδειξη μνήμης και τιμής στους Ήρωες.

«Η δική τους θυσία, το δικό μας στοίχημα ευθύνης, αφοσίωσης, καθήκοντος, ο δικός μας φάρος εθνικής υπερηφάνειας. Αθάνατοι», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στην τελετή παρέστησαν ο μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας κ.κ. Παΐσιος, ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου, ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτριος Διακομιχάλης, ο έπαρχος περιφερειακής ενότητας Καλύμνου Εμμανουήλ Μουσελλής, ο διοικητής της 80 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Ταξίαρχος Τριαντάφυλλος Θεοδόσιος, καθώς και οι διοικητές υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας της Καλύμνου, με τους οποίους είχε νωρίτερα συνάντηση. Κατά την άφιξή του στο νησί, ο κ.Χαρδαλιάς επισκέφθηκε την έδρα του ιστορικού 5/42 Συντάγματος Ευζώνων.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, μη επανδρωμένο αεροσκάφος της γείτονος χώρας πραγματοποίησε 16 παραβιάσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο.