Τουρκία: «Προσδοκία προόδου» για τις εξαγωγές Ουκρανικού σιταριού με την επίσκεψη Λαβρόφ

Τουρκία: «Προσδοκία προόδου» για τις εξαγωγές Ουκρανικού σιταριού με την επίσκεψη Λαβρόφ

Η Τουρκία αναμένει πρόοδο σε ένα σχέδιο για την απελευθέρωση των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας την επόμενη εβδομάδα και τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο θέλουν μια λύση παρά τους όρους που θέτουν, δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος.

Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια - όπως οι μηχανισμοί πληρωμής για τα γεωργικά προϊόντα και οι νάρκες που επιπλέουν στη Μαύρη Θάλασσα - ο αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Μόσχα θα μπορούσε να κάνει περαιτέρω θετικά βήματα αφού δήλωσε την Πέμπτη ότι ήταν ανοιχτή στο σχέδιο.

Από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, οι ουκρανικές αποστολές σιτηρών από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα έχουν σταματήσει και περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν στα σιλό ενώ η σύγκρουση έχει τροφοδοτήσει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση με τις τιμές των σιτηρών και των λιπασμάτων να εκτινάσσονται στα ύψη, ωθώντας τα Ηνωμένα Έθνη να υποβάλουν σχέδιο για το άνοιγμα εκ νέου ναυτιλιακών οδών από την Οδησσό και άλλα λιμάνια της Ουκρανίας.

Η Τουρκία γειτονεύει με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη θάλασσα και έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο στο πλαίσιο ενός «εποπτικού μηχανισμού» εάν επιτευχθεί συμφωνία. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια τουρκική ναυτική συνοδεία για τάνκερ που φεύγουν από την Ουκρανία και διέρχονται από τα στενά της Τουρκίας

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φιλοξενεί τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για συνομιλίες για το σχέδιο στις 8 Ιουνίου.

"Η Τουρκία διαπραγματεύεται με τις εμπλεκόμενες πλευρές για αυτό το θέμα εδώ και λίγο καιρό. Η Ρωσία έχει κάποιους όρους...αλλά υπάρχει προσδοκία προόδου. Η Ρωσία θέλει να λυθεί αυτό το πρόβλημα, όπως και η Ουκρανία και άλλες χώρες", δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters. «Μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, αλλά υπάρχουν και κάποια τεχνικά και δύσκολα ζητήματα όπως οι αγορές προϊόντων και οι μεταφορές χρημάτων», προσθέτει. 

Η Ρωσία και η Ουκρανία παρέχουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού, ενώ η Ρωσία είναι επίσης μεγάλος εξαγωγέας λιπασμάτων και η Ουκρανία είναι σημαντικός εξαγωγέας καλαμποκιού και ηλιέλαιου.