Τουρκία: Η Baykar δωρίζει τρία drones Bayraktar TB2 στην Ουκρανία

Τουρκία: Η Baykar δωρίζει τρία drones Bayraktar TB2 στην Ουκρανία

Η τουρκική εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας Baykar δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα δωρίσει τρία μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) στην Ουκρανία, μετά από μια εκστρατεία crowdfunding που συγκέντρωσε αρκετά κεφάλαια για να αγοράσει  Bayraktar TB2.

Το TB2 ήταν εξαιρετικά δημοφιλές στην Ουκρανία, όπου βοήθησε στην καταστροφή ρωσικών συστημάτων πυροβολικού και τεθωρακισμένων οχημάτων. Έγινε ακόμη και το θέμα ενός πατριωτικού τραγουδιού επιτυχιών στην Ουκρανία που κορόιδευε τα ρωσικά στρατεύματα, με τη χορωδία «Bayraktar, Bayraktar».

Η Baykar είπε ότι η εκστρατεία crowdfunding στην Ουκρανία έφτασε στον στόχο της μέσα σε λίγες ημέρες και ότι επιχειρηματίες καθώς και οι απλοί άνθρωποι συνεισέφεραν στο ταμείο.

«Η Baykar δεν θα δεχθεί πληρωμή για τα TB2 και θα στείλει τρία UAV δωρεάν στο μέτωπο του ουκρανικού πολέμου», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

«Ζητάμε να επιστραφούν τα συγκεντρωμένα κεφάλαια στον αγωνιζόμενο λαό της Ουκρανίας», πρόσθεσε

Η Ρωσία είχε προηγουμένως διαμαρτυρηθεί στην Τουρκία για την πώληση οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 στην Ουκρανία, δήλωσε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, αλλά πρόσθεσε ότι οι πωλήσεις από την Baykar, μια ιδιωτική εταιρεία, δεν ήταν διακρατικές συμφωνίες.

Η Baykar είχε πουλήσει τα drones στο Κίεβο παρά τις ρωσικές αντιρρήσεις και υπέγραψε συμφωνία για συμπαραγωγή περισσότερων πριν από την εισβολή, εξοργίζοντας τη Μόσχα.

Το TB2, το οποίο έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στις συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είναι τώρα αιχμή του δόρατος στην παγκόσμια ώθηση των εξαγωγών άμυνας της Τουρκίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας θα δωρίσει ένα TB2 στη Λιθουανία για μεταφορά στην Ουκρανία, αφού οι Λιθουανοί συγχρηματοδοτούσαν σχεδόν 6 εκατ. ευρώ για να το αγοράσουν.