Τουρκία: Εντός 15 ημερών η απόφαση για την Αγία Σοφία

Τουρκία: Εντός 15 ημερών η απόφαση για την Αγία Σοφία

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας συνήλθε και ολοκλήρωσε την συνεδρίασή του για το αν η Αγία Σοφία μπορεί να μετατραπεί σε τέμενος, με την απόφαση να αναμένεται να εκδοθεί εντός 15 ημερών, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Hurriyet, η συνεδρίαση του δικαστηρίου διήρκησε μόλις 17 λεπτά.

Σύμφωνα με την Yenisafak, ο εισηγητής του δικαστηρίου υποστήριξε στην αγόρευσή του ότι η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως μουσείο συνιστά διοικητική απόφαση και δεν υπάρχει παραβίαση του νόμου σε περίπτωση μετατροπή της σε τζαμί, με την Yenisafak να επισημαίνει όμως ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για το δικαστήριο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει την επαναφορά της Αγίας Σοφίας, Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στο καθεστώς του μουσουλμανικού τεμένους. Η κυβερνητική απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε τέμενος χρονολογείται στο 1934, στα πρώτα χρόνια του σύγχρονου τουρκικού κράτους που ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Στην υπόθεση που παρουσιάσθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, αμφισβητείται η νομιμότητα εκείνης της απόφασης.

Σημειώνεται ότι μέχρι και χθες οι αντιδράσεις εντός και εκτός Τουρκίας συνεχίζονταν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να καλεί την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς της και να μην τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οφείλει να σέβεται τις διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις και ιστορικές καταβολές.

Την έκπληξή του για τη δήλωση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, για την Αγία Σοφία,εξέφρασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας ότι το θέμα είναι αποκλειστικά εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας και πως «η Αγία Σοφία αποτελεί ιδιοκτησία της Τουρκίας».

Εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προειδοποίησε στην αρχή της εβδομάδας πως «η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα».

Διαβάστε ακόμα: 

Αλ. Στεφανής: Αναμενόμενη η απόφαση  - Δίνει χρόνο στον Ερντογάν

Λ. Μενδώνη: «Επιθετική και απειλητική» η κίνηση Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Διαβάστε Περισσότερα