Τουρκία: Έφοδος αστυνομίας σε γραφεία ένωσης προσκείμενης στον Φετουλάχ Γκιουλέν

Τουρκία: Έφοδος αστυνομίας σε γραφεία ένωσης προσκείμενης στον Φετουλάχ Γκιουλέν

Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε σήμερα έφοδο στα γραφεία μιας επιχειρηματικής ένωσης που πρόσκειται στον πρώην σύμμαχο και νυν εχθρό του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης, συνεχίζοντας την καταστολή των υποστηρικτών του μουσουλμάνου ιερωμένου μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως η έφοδος στη συνομοσπονδία επιχειρηματιών TUSCON και συνδεόμενες με αυτήν οργανώσεις στην Άγκυρα εντάσσεται στο πλαίσιο μιας έρευνας για την "παράλληλη δομή", ένας όρος που έχει επινοήσει ο Ερντογάν για να περιγράψει τους υποστηρικτές του Γκιουλέν και την επιρροή τους στη δημόσια εξουσία.

Η TUSCON κατηγορείται για "χρηματοδότηση της τρομοκρατίας", ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Την Κυριακή, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που ίδρυσε ο Ερντογάν εξασφάλισε την επιστροφή του στη μονοκομματική διακυβέρνηση με ένα εκλογικό αποτέλεσμα που ο Ερντογάν χαρακτήρισε ψήφο για τη σταθερότητα, το οποίο όμως οι αντίπαλοί του φοβούνται ότι είναι προάγγελος της αύξησης του απαλυταρχισμού.

Την Τρίτη περίπου σαράντα άνθρωποι, που φέρονται να πρόσκεινται στην οργάνωση του Γκιουλέν, συνελήφθησαν σε δεκαοκτώ επαρχίες της χώρας, ανάμεσά τους υψηλόβαθμοι αστυνομικοί και δημόσιοι λειτουργοί, κατηγορούμενοι για "κατοχή στρατιωτικών ή εμπιστευτικών εγγράφων".

Η οργάνωση του Γκιουλέν, που έχει υποστηρικτές σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας, περιλαμβανομένης της αστυνομίας και του δικαστικού συστήματος, βοήθησε τον Ερντογάν τα πρώτα χρόνια μετά την εκλογή του κόμματός του το 2002. Μία από τις προτεραιότητες του Ερντογάν είναι να τερματίσει την πολιτική επιρροή που ασκεί ο στρατός, ο οποίος έχει ανατρέψει σειρά κυβερνήσεων στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Όμως στις συνέχεια οι δυο τους έγιναν αντίπαλοι όταν αστυνομικοί και εισαγγελείς που θεωρήθηκε ότι ήταν κοντά στον ιερωμένο άνοιξαν μια έρευνα για διαφθορά στον στενό κύκλο του Ερντογάν το 2013.

Η Τουρκία έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Γκιουλέν, που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1999, με την κατηγορία ότι επιδίωξε να ανατρέψει τον Ερντογάν – μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως 34 ετών. Ο Γκιουλέν, που ελέγχει ένα διεθνές δίκτυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, αρνείται την κατηγορία.

Η εκστρατεία του Ερντογάν εναντίον του ιερωμένου συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές της Κυριακής. Στις 27 Οκτωβρίου οι τουρκικές αρχές ανέλαβαν τη διοίκηση εταιριών μεταξύ των οποίων εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα που συνδέονται με τον Γκιουλέν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ