Τουλάχιστον 34 οι πρόσφυγες που πνίγηκαν εν πλω προς τη Λέσβο

Τουλάχιστον 34 οι πρόσφυγες που πνίγηκαν εν πλω προς τη Λέσβο

Τα πτώματα 34 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον τρία παιδιά, εντοπίστηκαν από τις τουρκικές αρχές σε δύο παραλίες, μετά τη βύθιση των σκαφών με τα οποία επιχειρούσαν να φτάσουν στη Λέσβο.

Οι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν τα σκάφη αναποδογύρισαν, πιθανότατα λόγω της θαλασσοταραχής. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής πόσα ακριβώς ήταν τα πλοιάρια που βυθίστηκαν, ούτε και πόσοι άνθρωποι επέβαιναν σε αυτά.

Τα 24 πτώματα εντοπίστηκαν σε μια παραλία του Αϊβαλί, όπως ανέφερε η τουρκική ακτοφυλακή. Άλλα 10 βρέθηκαν στην περιοχή του Ντίκιλι, δήλωσε ένας αξιωματικός της τοπικής χωροφυλακής στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Τηλεοπτικά πλάνα που πρόβαλε το Ρόιτερς δείχνουν ένα πτώμα με πορτοκαλί σωσίβιο στην παραλία του Αϊβαλί να βρέχεται από τα κύματα, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η εθνικότητα των θυμάτων.

"Ακούσαμε ένα σκάφος να βυθίζεται και να κτυπάει στα βράχια. Υποθέτω πως αυτοί οι άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να κολυμπήσουν από τα βράχια. Ήρθαμε εδώ για να βοηθήσουμε ως πολίτες", δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η ακτοφυλακή και η χωροφυλακή διέσωσαν 12 ανθρώπους από τη θάλασσα και τα βράχια στην ακτογραμμή του Αϊβαλί. Αξιωματούχος της ακτοφυλακής δήλωσε ότι τρία σκάφη και ένα ελικόπτερο συνεχίζουν τις έρευνες για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων.

Οι κακές καιρικές συνθήκες και οι εντεινόμενοι έλεγχοι κατά μήκος των τουρκικών ακτών δεν έχουν αποτρέψει μέχρι στιγμής τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική να επιβιβάζονται σε μικρά σκάφη, συχνά σε κακή κατάσταση, προκειμένου να κάνουν τον επικίνδυνο διάπλου του Αιγαίου και να φτάσουν στα ελληνικά παράλια.

"Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες εξακολουθούν να περνούν από την Τουρκία στην Ελλάδα με ρυθμό πάνω από 2.500 την ημέρα" δήλωσε από τη Γενεύη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Τζόελ Μίλμαν. "Βλέπουμε επομένως ότι οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται τον χειμώνα και, προφανώς, συνεχίζονται και οι θάνατοι επίσης", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, πέρσι έχασαν τη ζωή τους 3.771 άνθρωποι στην προσπάθειά τους να μπουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο. Το 2014 ο αριθμός των καταγεγραμμένων θυμάτων ήταν 3.279.

Το 2015, ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Η Τουρκία φιλοξενεί 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ