Τοξικό το περιβάλλον στο Μάτι: Τα μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρουν κάτοικοι και εθελοντές

Τοξικό το περιβάλλον στο Μάτι: Τα μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρουν κάτοικοι και εθελοντές

Την αναγκαιότητα λήψης μέτρων προστασίας από τους εθελοντές και τους κατοίκους οι οποίοι εμπλέκονται στην προσπάθεια καθαρισμού της καμένης περιοχής στην Ανατολική Αττική επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προειδοποιεί για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στην Αττική από τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου και για τις βραχυχρόνιες ή μακροχρόνιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού στους ατμοσφαιρικούς ρύπους που απελευθερώθηκαν.

Από την πυρκαγιά, εξηγεί ο καθηγητής, εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα πληθώρα ρύπων και τοξικών ενώσεων, όπως βαρέα μέταλλα, πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, και πολύ πιθανόν διοξίνες. Η εγγύτητα με το μέτωπο της πυρκαγιάς, και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην προσήνεμη πλευρά, συντελεί σε πολύ υψηλά επίπεδα έκθεσης στους ρύπους αυτούς.

Τα σωματίδια είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την υγεία του αναπνευστικού, πυροδοτώντας διάφορες βραχυχρόνιες (δύσπνοια, βήχας, καταρροή από τη μύτη, ξηρότητα και ερυθρότητα) αλλά και μακροχρόνιες (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα) αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις αυτές εντείνονται από ουσίες που επίσης επιβαρύνουν το αναπνευστικό σύστημα, όπως τα οξείδια του αζώτου και το όζον, και σε μικρότερο βαθμό και οι αλδεΰδες.

Πέρα από το αναπνευστικό, τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης, σημαντική είναι και η επιβάρυνση του κυκλοφορικού συστήματος, λόγω των σωματιδίων που επάγουν συστημική φλεγμονή και των μικροσωματιδίων που εισέρχονται στη συστημική κυκλοφορία, αλλά και λόγω του μονοξειδίου του άνθρακα, το οποίο δεσμεύει τα μόρια της αιμοσφαιρίνης τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο στους ιστούς.

Επιπλέον, αρκετοί από τους τοξικούς ρύπους που εκλύονται όπως πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, διοξίνες, βενζόλιο, αλδεύδες είναι καρκινογόνοι, ενώ κάποιοι από αυτούς ενοχοποιούνται και για επιδράσεις στο ανοσοποιητικό και το αιμοποιητικό σύστημα.

Μέτρα προστασίας

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι επειδή αναμένεται να υπάρχει αυξημένη ρύπανση στο έδαφος, συνιστάται να αποφεύγεται η επαφή με το χώμα (κυρίως των παιδιών, τα οποία λόγω της τάσης να βάζουν τα χέρια στο στόμα, καταπίνουν ακούσια περίπου 10 φορές μεγαλύτερη ποσότητα χώματος σε σχέση με τους ενήλικες).

Επίσης συνιστάται η χρήση προστατευτικών μέτρων (μάσκες, ρουχισμός που δεν αφήνει ακάλυπτα τα άκρα του σώματος) από τους εθελοντές και τους κατοίκους που εμπλέκονται στην προσπάθεια καθαρισμού της καμένης περιοχής. Προσοχή θα πρέπει να κάνουν και όσοι χρησιμοποιούν τεχνικές υδροψεκασμού για τον καθαρισμό οικιών.

Τα απόνερα δεν θα πρέπει να πέφτουν σε διπλανές οικίες και κάτοικοι ή περίοικοι δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το νέφος σταγονιδίων που δημιουργείται, ενώ η χρονική διάρκεια των διεργασιών καθαρισμού καλό είναι να είναι περιορισμένες στον χρόνο για να περιοριστεί στην απολύτως απαραίτητη έκθεση των εθελοντών και των κατοίκων στα επιμολυσμένα σταγονίδια ή στην επαναιωρούμενη στάχτη.