Τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων για τα προαπαιτούμενα

Τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων για τα προαπαιτούμενα

"Καλά νέα" χαρακτήρισε τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης, που υποστήριξε ότι στο θέμα των κόκκινων δανείων, παρέχεται επαρκής προστασία στους δανειολήπτες, και επίσης πως παρέχεται επαρκής ρευστότητα στα τραπεζικά ιδρύματα.

"Είστε φιλελεύθεροι στα κόκκινα δάνεια και κομμουνιστές στους υπαλλήλους», είπε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και προσέθεσε ότι με το νέο μισθολόγιο υπάρχουν αυξήσεις μισθών, οι οποίες αφορούν γενικές γραμματείες υπουργείων. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυξάνει χωρίς λόγο το διαχειριστικό κόστος του ΕΣΠΑ, και έφερε ως παράδειγμα τη δημιουργία δυο επιτελικών ομάδων στο υπουργείο Εργασίας, επειδή -όπως υποστήριξε- υπάρχουν προβλήματα της σχέσεις της κ. Αντωνοπούλου με την κ. Φωτίου.

Με αναφορά στην αντιπαράθεση που είχαν οι κκ Σταθάκης και Χατζηδάκης νωρίτερα, ξεκίνησε την ομιλία του ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, λέγοντας ότι η κατεύθυνση της κυβέρνησης δεν του θυμίζει Κάφκα ή Μόντι Πάιθονς αλλά την ελληνική ταινία "Ξύπνα Βασίλη", «που σε κάποιο σημείο οι αριστεροί που κέρδισαν το λαχείο έχουν γίνει οι δεξιότεροι και καπιταλιστικότεροι όλων» κι έχουν καλέσει στο σπίτι τους τον ποιητή Φανφάρα, ... «και καταλήγει κάποια στιγμή ο τρελός ο Βασίλης να τους λέει "Και το μυαλό είναι θολό, πωπωπω, πωπωπω!"». «Έτσι και η κυβέρνηση, λέει τώρα τα ακριβώς αντίθετα από όσα έλεγε πριν από λίγο καιρό και προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες ότι έχει δίκιο», συνέχισε ο κ. Παναγιώταρος, ενώ αναφέρθηκε και σε ιστορικά γεγονότα, κάνοντας λόγο για διώξεις Ελλήνων από το σοβιετικό καθεστώς, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ.

Για κουτσαβάκηδες της Χρυσής Αυγής έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, που «κοιμούνται και ξυπνάνε με μίσος για το ΚΚΕ και βλέπουν Στάλιν ως εφιάλτες». «Με το φόβο μας θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο θα υπάρχουν» προσέθεσε.

Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, το χαρακτήρισε ως «εργαλείο για την ικανοποίηση των αναγκών των μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος του λαού» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει το κρέας ψάρι» και τη Νέα Δημοκρατία ότι «έχει βγει στο κλαρί γιατί διεκδικεί την πατρότητα αυτής της πολιτικής».

«Είστε η χειρότερη κυβέρνηση από το 1827. Και το μόνο χειρότερο στη χώρα από αυτή την κυβέρνησή σας είναι δυστυχώς η αντιπολίτευση. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Το πολιτικό σύστημα της χώρας χρεοκόπησε» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης. Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις που αφορούν τα κόκκινα δάνεια εξέφρασε την εκτίμηση, ότι δίνουν νέα εργαλεία εκβιασμού στις τράπεζες και επιτρέπουν τη διαφθορά.

Την αντίθεσή του στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια εξέφρασε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης και υποστήριξε ότι εξυπηρετεί μόνο τις τράπεζες και όχι τους δανειολήπτες, οι οποίοι θα γίνουν αντικείμενο εκβιασμού από τις νέες εταιρείες που θα δημιουργηθούν. Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα για να εξυπηρετήσουν την ιδιωτική τους πελατεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ