Την αναθεώρηση του Συντάγματος ζητά ο Erdogan

Την αναθεώρηση του Συντάγματος ζητά ο Erdogan

Το νέο κοινοβούλιο της Τουρκίας θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις συζητήσεις για το νέο Σύνταγμα της χώρας - το οποίο θα ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου - δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, στην πρώτη του μεγάλη ομιλία μετά τη συντριπτική νίκη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις εκλογές της Κυριακής.

Παράλληλα, ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει "καμία διακοπή" στον αγώνα της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και ότι "οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα εναντίον αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης εντός και εκτός Τουρκίας".

"Ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου είναι να ρυθμίσουμε το ζήτημα του νέου Συντάγματος" είπε ο Erdogan στην ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο ενώπιον τοπικών αιρετών αξιωματούχων.

Από την ημέρα που εξελέγη στην προεδρία, τον Αύγουστο του 2014, ο Erdogan επαναλαμβάνει τακτικά την έκκλησή του για τη συνταγματική αναθεώρηση και την εγκαθίδρυση ενός προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης, με το οποίο οι σημαντικότερες εκτελεστικές εξουσίες θα μεταφερθούν από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπός του, ο Ibrahim Kalin, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την τροποποίηση του πολιτικού συστήματος.

Ο Erdogan είπε ότι ο πρωθυπουργός Ahmet Davutoglu θα έχει διαβουλεύσεις με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αν οι συνομιλίες αυτές δεν καταλήξουν πουθενά, τότε ο ίδιος θα στηρίξει μια απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στους Κούρδους αντάρτες, ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε ότι από το καλοκαίρι έχουν σκοτώσει 248 αστυνομικούς, στρατιωτικούς και πολίτες. "Θα συνεχίσουμε τη μάχη μέχρι η τρομοκρατική οργάνωση να εγκαταλείψει το έδαφος της Τουρκίας και να καταθέσει τα όπλα", τόνισε.

Την Τρίτη, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν θέσεις του PKK στο Ιράκ και στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Στις εκλογές της Κυριακής το AKP ανέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 49,4% και εκλέγοντας 317 βουλευτές, σε σύνολο 550 εδρών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP