Την ακύρωση του χρέους της πανδημίας ζητά κορυφαίος συνεργάτης του Κόντε

Την ακύρωση του χρέους της πανδημίας ζητά κορυφαίος συνεργάτης του Κόντε

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να διαγράψει ή να κρατήσει για πάντα το κρατικό χρέος που αγοράζει στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης ώστε να βοηθήσει τα κράτη να ανακάμψουν και να ανασυγκροτηθούν, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος της ιταλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η νομισματική πολιτική πρέπει να στηρίζει τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών μελών με κάθε δυνατό τρόπο», δήλωσε ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Ρκάρντο Φρακάρο, ένας από τους στενότερους βοηθούς του πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε, σε συνέντευξή του στη Ρώμη την Τετάρτη. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει «την ακύρωση κρατικών ομολόγων που αγοράστηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας ή παράταση της ωρίμανσης τους σε μόνιμη βάση», πρόσθεσε.

Το ιταλικό αίτημα αντικατοπτρίζει τη βαθιά δημοσιονομική τρύπα της χώρας, καθώς η Ιταλία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση. Η Ιταλία υπέφερε από ένα υπέρογκο χρέος και η οικονομία της ήταν νωθρή ακόμα και πριν από την πανδημία.

Ο Φρακάρο σημείωσε επίσης ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει και άλλες δαπάνες στο μέλλον, όπως τα κόστη για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έναν «πράσινο κανόνα» που θα εξαιρεί τις δημόσιες δαπάνες που σχετίζονται με περιβαλλοντικές επενδύσεις από τον υπολογισμό του ελλείμματος.

Η ΕΚΤ δεν πρόκειται ωστόσο να καλωσορίσει την έκκληση του Φρακάρο για ελάφρυνση του χρέους, επισημαίνει το Bloomberg. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι πρέπει να συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που απαγορεύουν τη νομισματική χρηματοδότηση.

Ερωτηθείσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο την προηγούμενη εβδομάδα, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απάντησε ότι δεν αναρωτιέμαι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γιατί, πολύ απλά, κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παραβίαση των κανονισμών. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, έχει επίσης απορρίψει την ιδέα.

Ο Φρακάρο υποστήριξε ότι η ΕΚΤ μπορεί να βασιστεί σε ένα ξεχωριστό μέρος της Συνθήκης που την υποχρεώνει να στηρίζει τις γενικές οικονομικές πολιτικές της Ε.Ε., εφόσον αυτό δεν έρχεται σε σύγκρουση με την βασική της αποστολή να διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών. Σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει καταφέρει να πετύχει τον στόχο για πληθωρισμό κοντά, αλλά κάτω από το 2% για πολλά χρόνια και σήμερα βρίσκεται ακόμα πιο μακριά από αυτόν λόγω της πανδημίας. 

«Για την κεντρική τράπεζα, είναι άλλο πράγμα να είναι ανεξάρτητη από τους πολιτικούς και άλλο να μην καταλαβαίνει που πηγαίνει ο κόσμος», δήλωσε. «Η ΕΚΤ πρέπει να βοηθήσει τις χώρες να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους». 

Φθηνός δανεισμός 

Η Ιταλία - με χρέος που αναμένεται να ανέλθει στο 160% του ΑΕΠ μετά από δημοσιονομικές δαπάνες άνω των 100 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας - ήδη επωφελείται από τα έκτακτα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ, σημειώνει το Bloomberg.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εν μέσω της πανδημίας έχει βοηθήσει να υποχωρήσουν οι αποδόσεις στα ιταλικά ομόλογα σε ιστορικά χαμηλά. Η χώρα μπορεί να δανειστεί για 10 χρόνια με επιτόκιο κοντά στο 0,6%, πιο φθηνά ακόμα και από τις ΗΠΑ. 

Ωστόσο, το πρόγραμμα είναι προσωρινό και συνδέεται ρητά με τη «φάση κρίσης» της πανδημίας, κάτι που σημαίνει ότι η πίεση στη χώρα από τις αγορές θα μπορούσε τελικά να αυξηθεί και πάλι. 

Η Ιταλία έχει ιστορικό αιτημάτων για αναμόρφωση των ευρωπαϊκών θεσμών, σημειώνει το Bloomberg. Ο Κλαούντιο Μπόργκι, οικονομικός σύμβουλος της Λέγκας, είχε ζητήσει, όταν το κόμμα του ήταν στην εξουσία, να αγοράζει η ΕΚΤ ομόλογα για να χρηματοδοτεί έργα υποδομών και να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην τόνωση νωθρών οικονομιών μέσω της χρηματοδότησης επενδύσεων.

«Η Ιταλία θα μπορούσε να βρεθεί εκτεθειμένη σε κερδοσκοπικές επενδύσεις χωρίς τις αγορές της ΕΚΤ», προειδοποιεί ο Φρακάρο. «Η κεντρική τράπεζα πρέπει πάντα να εγγυάται τη χρηματοοικονομική σταθερότητα».