Τηλεφωνική επικοινωνία Obama - Erdogan για το Κυπριακό

Τηλεφωνική επικοινωνία Obama - Erdogan για το Κυπριακό

Σειρά σημαντικών ζητημάτων συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ με τον πρόεδρο της Τουρκίας. 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Barack Obama συζήτησε με τον Recep Tayyip Erdogan το Κυπριακό. Οι δυο πλευρές επανέλαβαν την προσκόλληση τους στο στόχο της διζωνικής, δικοινοτικής και ομόσπονδης λύσης.

Όπως πληροφορείται η Καθημερινή από τουρκικές πηγές ότι ο κ. Obama ζήτησε για μια ακόμη φορά από τον κ. Erdogan να εστιάσει πολυδιάστατα και με ελαστικότητα την προοπτική της λύσης του Κυπριακού εν όψει της κρίσιμης διάσκεψης του Κυπριακού. Απαντώντας στον κ. Obama, ο κ. Erdogan υπενθύμισε και επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Άγκυρας στο Κυπριακό.

Από την άλλη, οι δυο πλευρές συζήτησαν και άλλα σημαντικά ζητήματα. Ο κ. Obama μεταβίβασε στην τουρκική πλευρά τα συλλυπητήρια του για το μεγάλο μακελειό στην Πόλη. Την ίδια στιγμή, με ιδιαίτερα προσεκτικές τοποθετήσεις εξωτερίκευσε την ανησυχία της αμερικανικής πλευράς σχετικά με τις τελευταίες «βολές» της τουρκικής πλευράς.

Από την πλευρά της, η τουρκική πλευρά επανέλαβε τη σημασία της αποτελεσματικής και κοινής αντιμετώπισης της απειλής της τρομοκρατίας.