Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Σι Τζινπίνγκ αύριο για το ουκρανικό

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Σι Τζινπίνγκ αύριο για το ουκρανικό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία αύριο, Παρασκευή με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, καθώς η Ουάσιγκτον ασκεί πίεση στην Κίνα να μην υποστηρίξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ένα βήμα που θα διευρυνθεί δραματικά το χάσμα μεταξύ του Πεκίνου και των δυτικών κυβερνήσεων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με το Reuters,η επικοινωνία, έρχεται σε μια κομβική στιγμή στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας και στην Ουκρανία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις σε μεγάλο βαθμό απέτρεψαν τη Μόσχα από το να καταλάβει οποιαδήποτε από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μέχρι στιγμής. Έως τώρα  κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εκδώσει δημόσιες και ιδιωτικές προειδοποιήσεις ότι το Πεκίνο θα αντιμετωπίσει τρομερές συνέπειες εάν παράσχει υλική υποστήριξη στον πόλεμο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μπάιντεν και ο Σι «θα συζητήσουν για τη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών μας, καθώς και για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας να κρατήσουν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Ερωτηθείς ποιος ζήτησε την επικοινωνία, ένας αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε ότι συμφωνήθηκε αμοιβαία σε μια συνάντηση στη Ρώμη τη Δευτέρα, όπου ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είχε επτά ώρες συνομιλίες με τον Κινέζο διπλωμάτη Γιανγκ Τζιέτσι, μετέδωσε το Reuters.

Αμερικανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν αυτές τις συνομιλίες ως «σκληρές» και εξακολουθούν να συζητούν πώς θα αντιδράσουν εάν ο Σι δώσει στον Πούτιν στρατιωτική ή οικονομική υποστήριξη. 

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα βασίζεται στην Κίνα για να τη βοηθήσει να αντέξει το πλήγμα στην οικονομία της από τις τεράστιες δυτικές κυρώσεις που στοχεύουν στην απομόνωση της ρωσικής οικονομίας από τον υπόλοιπο κόσμο.

Μέχρι στιγμής η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει τη δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να την αποκαλέσει εισβολέα και έχει λογοκρίνει διαδικτυακό περιεχόμενο στην Κίνα που είναι φιλοδυτικό ή δυσμενές για τη Ρωσία. Το Πεκίνο, αν και δηλώνει ότι αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας, είπε επίσης ότι η Ρωσία έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

«Είδαμε την Κίνα να δίνει βασικά σιωπηρή έγκριση σε αυτό που κάνει η Ρωσία αρνούμενη να ενταχθεί στις κυρώσεις, κατηγορώντας τη Δύση και τις ΗΠΑ για τη βοήθεια που δώσαμε στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι ήθελαν να δουν ένα ειρηνικό αποτέλεσμα, αλλά ουσιαστικά έκαναν τίποτα για να το πετύχει», δήλωσε στο Reuters ένας ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η άρνηση της Κίνας να επικρίνει την εισβολή είναι εντελώς ασύμβατη με την δηλωμένη αναγνώριση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που υπογραμμίζει την κυριαρχία των εθνών.