Τηλεφωνική επικοινωνία Mnuchin-Lagarde με επίκεντρο τις συναλλαγματικές ισοτιμίες

Τηλεφωνική επικοινωνία Mnuchin-Lagarde με επίκεντρο τις συναλλαγματικές ισοτιμίες

Ο νεός ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, επεσήμανε στη Christine Lagarde, ότι περιμένει από το ΔΝΤ μια ειλικρινή ανάλυση της παγκόσμιας αγοράς συναλλάγματος, δίνοντας μια πρώτη εικόνα των προθέσεων της κυβέρνησης Trump.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε τηλεφώνημα με τη Ch. Lagarde, ο S. Mnuchin σημείωσε επίσης τη σημασία την οποία η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δίνει στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, τόνισε ότι προσβλέπει στην ισχυρή παροχή οικονομικών συμβουλών εκ μέρους του ΔΝΤ προς τα κράτη μέλη του προκειμένου αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες ανισορροπίες.

Η συζήτηση σχετικά με τις προτεραιότητες των ΗΠΑ απασχολούν όλο και περισσότερο τους διεθνείς οργανισμούς, καθώς αξιωματούχοι από τους G20 εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με το πώς οι HΠΑ θα “προσεγγίσουν” τις μέχρι σήμερα εδραιωμένες πολιτικές σχετικά με την παγκόσμια αγορά συναλλάγματος και το εμπόριο.

Ο Donald Trump από τη πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του έχει θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα τη λογική του "America First", με στόχο την αναστροφή χρόνιων εμπορικών ελλειμμάτων με την Κίνα, το Μεξικό, τη Γερμανία και άλλους μεγάλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει εύλογες ανησυχίες ότι η διοίκηση Trump θα μπορούσε να στρέψει το τιμόνι των ΗΠΑ μακριά από τις δεσμεύσεις για διατήρηση του ελεύθερου εμπορίου.

"Πιστεύω ότι η διοίκηση Trump θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει το ΔΝΤ και τους G20 για να κλιμακώσει την πίεση προς την Κίνα και τη Γερμανία», δήλωσε ο Domenico Lombardi, πρώην μέλος του ΔΣ του ΔΝΤ, σύμφωνα με το Reuters.

Στο ίδιο δημοσίευμα το Reuters τονίζει ότι ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πως οι ΗΠΑ θα ασκήσουν την επιρροή τους πάνω στο ΔΝΤ σε θέματα όπως η διάσωση της Ελλάδας.

Πάντως σε γραπτή δήλωσή του προς γερουσιαστές, ο Mnuchin τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι "οι αμερικανικοί πόροι που κατευθύνονται προς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ και αναπτυξιακές τράπεζες θα χρησιμοποιούνται ώστε να προωθούν πολιτικές οι οποίες βρίσκονται σε συμφωνία με τους στόχους των ΗΠΑ, στο μέγιστο δυνατό βαθμό”.