Τι ξέρουμε για την υβριδική ανοσία έναντι του κορονοϊού

Τι ξέρουμε για την υβριδική ανοσία έναντι του κορονοϊού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε συνεργασία με τη Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Ειδικών στην Ανοσοποίηση (SAGE) και τις ομάδες εργασίας του ΠΟΥ για τα Covid 19 εμβόλια εξακολουθούν να συγκεντρώνουν στοιχεία για τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της λεγόμενης υβριδικής ανοσίας. 

Τα ευρήματα που συλλέχθηκαν μετά την διασπορά κι επικράτηση των πρώτων στελεχών του κορονοϊού, έως και την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα έδειξαν ότι η υβριδική ανοσία έναντι του ιού Sars Cov2 είναι ισχυρότερη από την ανοσία που προσφέρει μόνο η νόσηση ή μόνο ο εμβολιασμός.

Η διάρκεια ωστόσο της υβριδικής ανοσίας δεν είναι ξεκάθαρα γνωστή και επίσης δεν έχει διευκρινιστεί το κατά πόσο η υβριδική ανοσία που έχει ένας άνθρωπος σήμερα μπορεί να τον προστατέψει αύριο  σε περίπτωση που αναδυθούν και κυκλοφορήσουν νέες μεταλλάξεις- κάτι που θεωρείται πάρα πολύ πιθανό. 

Σε αυτό τον τομέα μάλιστα ιδιαίτερα διαφωτιστικά-και ανησυχητικά- είναι τα πιο πρόσφατα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι η μόλυνση με το στέλεχος Όμικρον δεν προστατεύει από την ενδεχόμενη μόλυνση με νέες υπο-παραλλαγές της Όμικρον.

Σύμφωνα με την Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Ειδικών στην Ανοσοποίηση, οι αναμνηστικές δόσεις εξασφαλίζουν υψηλότερη προστασία ειδικά στους ευπαθείς έναντι της σοβαρής νόσησης από το στέλεχος Όμικρον (όλες τις γνωστές υποπαραλλαγές) και γι αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους ηλικιωμένους, τους ανοσοκατεσταλμένους, τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και τους υγειονομικούς (που κινδυνεύουν λόγω της υψηλής έκθεσης) να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις που συστήνουν οι κατά τόπους Εθνικές Επιτροπές Εμβολιασμού των χωρών, οι οποίες είναι και οι καθ’ύλην αρμόδιες για να εξειδικεύσουν τις γενικές συστάσεις των ανεξάρτητων ρυθμιστικών Αρχών (FDA, EMA, CDC, ECDC)  σε κάθε πληθυσμό. 

Ο στόχος της Συμβουλευτικής Ομάδας SAGE του ΠΟΥ είναι να βοηθήσει τις χώρες να συντάξουν κατευθυντήριες οδηγίες για την καλύτερη δυνατή χρήση των covid 19 εμβολίων, με βάση επιδημιολογικές προβλέψεις και σενάρια για την εμβολιαστική κάλυψη κάθε πληθυσμού.

Μέχρι στιγμής η ομάδα SAGE του ΠΟΥ δεν έχει εκδώσει σύσταση για αναμνηστικό εμβολιασμό για παιδιά κι εφήβους (άτομα κάτω των 18 ετών) και η προτροπή για 1η και 2η αναμνηστική δόση (ή 3η και 4η δόση όπως τις αποκαλούμε) αφορά  άτομα με μέτρια έως σοβαρή ανοσοκαταστολή είτε λόγω ηλικίας και ανοσολογικής γήρανσης του οργανισμού είτε λόγω υποκειμένων νοσημάτων ή λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

Όλα αυτά ισχύουν, ενώ η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι σε αναμονή  της κυκλοφορίας των επικαιροποιημένων εμβολίων για τον κορονοϊό το προσεχές φθινόπωρο.  Επίσης αναμένουμε την έγκριση των covid 19 εμβολίων για παιδιά μικρότερα των 5 ετών, τα οποία μέχρι στιγμής δεν μπορούν να προστατευτούν  μέσω του εμβολιασμού. 

Αναφερόμενος στο ότι μέλλει γενέσθαι το φθινόπωρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συνέδριο για την υγεία τονίζει ότι θα περιμένουμε τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το ποιοι πρέπει να κάνουν την επόμενη δόση, την ετήσια αναμνηστική δόση, το φθινόπωρο καθώς πλέον ο κορονοϊός θα εξακολουθεί να απειλεί κυρίως τους ευπαθείς οπότε τα μέτρα πολιτικής υγείας δεν θα χρειάζεται πλέον να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα.

Την ίδια ώρα, αποτελεί πλέον κοινό μυστικό το ότι υπάρχουν δύο πιθανές θεωρίες για το φθινόπωρο: Η πρώτη θεωρία περιλαμβάνει την έγκαιρη άφιξη των επικαιροποιημένων εμβολίων, πιθανότατα χωρίς να έχουν ενσωματώσει τον ιό της γρίπης γιατί η φαρμακοβιομηχανία δεν προλαβαίνει να ανταποκριθεί και σε αυτό το ράλι.

Η δεύτερη θεωρία είναι λιγότερο αισιόδοξη και αφορά την διευρυμένη χρήση των υπαρχόντων εμβολίων σε περίπτωση που δεν καταστούν διαθέσιμα εγκαίρως τα επικαιροποιημένα εμβόλια, τα οποία τονίζεται ότι θα έχουν διαφορετική «σύσταση» από τα κυκλοφορούντα καθώς θα είναι αποτελεσματικά έναντι του στελέχους Όμικρον και των  υποπαραλλαγών της Όμικρον που έχουν κυριαρχήσει στην διασπορά του κορονοϊού.