Τι θέλουν επιτέλους οι φαρμακοποιοί

Τι θέλουν επιτέλους οι φαρμακοποιοί

Για μια ακόμη φορά οι φαρμακοποιοί έρχονται στο προσκήνιο, τουλάχιστον οι εκπρόσωποί τους, με αφορμή τα self tests προκαλώντας εύλογα ερωτήματα αναφορικά με το τι είναι αυτό που ζητούν.

Άλλα λέει ο Πανελλήνιος Σύλλογος, άλλα ο Σύλλογος της Θεσσαλονίκης και άλλα μια μεγάλη μερίδα φαρμακοποιών που ζουν δίπλα στους πολίτες προσφέροντας είναι η αλήθεια υπηρεσίες που όμως άπτονται του λειτουργήματός τους. Για το λόγο αυτό άλλωστε το εν λόγω επάγγελμα δεν έχει ανοίξει σε βαθμό που να καθιστά εφικτή την αντικατάστασή τους από πωλητές.

Έχοντας όμως επεκτείνει τις δραστηριότητες φθάνοντας να πωλούν ακόμη και παντόφλες, παπούτσια γυαλιά ηλίου και άλλου είδους προϊόντα το να φωνάζουν οι εκπρόσωποί τους για το θέμα των self tests προκαλεί αντιδράσεις στους πολίτες.

Πολύ δε περισσότερο όταν έλαβαν και κάποια έστω και ελάχιστη αμοιβή προκειμένου να τα προωθήσουν στους υπόχρεους και τώρα μιλούν για «πλάτη που έβαλαν» επί 2,5 μήνες την ώρα που η χώρα όπως και ο κόσμος ταλανίζεται από μια φονική πανδημία για πάνω από 15 μήνες. 

Οι φαρμακοποιοί είναι ένα επάγγελμα που εντάσσεται στον χώρο της υγείας. Η προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία δεν είναι αμελητέα και η πλειοψηφία του κλάδου παρέχει υπηρεσίες που ορισμένες φορές αγγίζουν και τα όρια της ιατρικής ειδικά σε περιοχές της περιφέρειας, δρώντας άμεσα. Όμως το θέμα των self tests όπως το χειρίζονται οι συνδικαλιστές του χώρου εκθέτει τους ίδιους, προκαλεί αντιδράσεις που φτάνουν στα όρια και της αγανάκτησης.

Την Τρίτη, μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακοποιών ανακοίνωσε πως ελήφθη απόφαση σύμφωνα με την οποία σταματά η χορήγηση δωρεάν self tests καθώς και ότι θα παραταθεί η διαδικασία μέχρι τις 19 Ιουνίου προκειμένου να παραλάβουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών τα τεστ που δικαιούνται.

"Ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πήραμε απόφαση να επεκτείνουμε το δίμηνο διανομής έως τις 19 Ιουνίου. Η συμφωνία που έχουμε κάνει είναι ότι θα καλύπτουμε την κοινωνία μέχρι τέλος του μήνα. Σταματά η δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία, πρόκειται για μία απόφαση που είναι εις γνώση της πολιτείας" δήλωσε το μέσω του συλλόγου κ. Παπαθανάσης και όπως έγινε γνωστό «To Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. αποφάσισε με ψήφους 11 υπέρ, 1 για τη διάθεση αποκλειστικά στην εκπαιδευτική κοινότητα και 3 κατά, την διάθεση των δωρεάν self tests μέχρι και την 19η Ιουνίου 2021, για την πληρέστερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του πληθυσμού και ειδικά για τις ανάγκες των μαθητών λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αλλά και για εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό.

Μετά την ημερομηνία αυτή οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να παραλάβουν από τα φαρμακεία τα αποθέματα που έχουν μείνει αδιάθετα, καθώς τερματίζεται η δωρεάν διάθεση των self tests»

Απόφαση του Συλλόγου που όπως τονίζεται είναι σε γνώση της κυβέρνησης η οποία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα αναζητηθούν άλλα κανάλια προκειμένου να καταστεί εφικτή η διάθεση των self tests στις επαγγελματικές ομάδες που υποχρεούνται να το προσκομίζουν.

Την Τετάρτη όμως ήρθε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για να δηλώσει πως σταματά άμεσα τη διάθεση των self tests και την επιστροφή των αποθεμάτων που διαθέτουν τα φαρμακεία της πόλης στις φαρμακαποθήκες.

Ο λόγος; Ότι «η κυβέρνηση δρομολογεί τη διακίνηση των self tests από άλλα κανάλια διάθεσης, παρά την δεδηλωμένη αντίθετη θέση του ΕΟΦ. Οι δηλώσεις θεωρούνται προσβλητικές για έναν κλάδο που βοήθησε από την πρώτη στιγμή την Πολιτεία στον αγώνα της απέναντι στην πανδημία»

Και συνεχίζει ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης: «εάν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, αισθανόμαστε ότι για ακόμη μία φορά η πολιτεία εξαπατά με αιφνιδιαστικές αποφάσεις τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή στήριξαν την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας» για να επισημάνει πως προφανώς η κυβέρνηση δε γνωρίζει ή δεν αντιλαμβάνεται ότι ο ρόλος των φαρμακοποιών δεν είναι να βάζουν και να βγάζουν κουτάκια από τα ράφια των φαρμακείων τους, αλλά να χορηγούν με ασφάλεια τα φάρμακα, να δίνουν συμβουλές για τη σωστή λήψη τους με στόχο τη θεραπεία, να προλαμβάνουν τυχόν παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα» και να καταλήξει:

«με τέτοιες επαναλαμβανόμενες κάκιστες πρακτικές, δηλώσεων και αιφνιδιασμού σε βάρος του κλάδου των φαρμακοποιών, κάθε άλλο παρά συνεργασία μπορεί να υπάρξει, αν αυτό είναι το ζητούμενο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας».

Σημειώνεται πως ο Πανελλήνιος σύλλογος κάνει λόγο για συμφωνίες που δεν τηρήθηκαν από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου και τονίζει την χωρίς αμοιβή διανομή self tests που όμως όπως έχει γίνει γνωστό οι φαρμακοποιοί λαμβάνουν αμοιβή 0,20 λεπτών ανά τεμάχιο. Συνολικά υπολογίζεται πως η διάθεση θα ξεπεράσει τα 30.000.000 self tests που αποτιμάται σε ένα ποσό της τάξεως των 6.000.000 ευρώ περίπου.