Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για 120 δόσεις - Σύσκεψη με τα τεχνικά κλιμάκια

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για 120 δόσεις - Σύσκεψη με τα τεχνικά κλιμάκια

Οι 120 δόσεις ήταν το θέμα της συνάντησης των τεχνικών κλιμακίων με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εν όψει των αλλαγών που έχουν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό. 

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να μειωθεί η ελάχιστη δόση από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ, εξέλιξη που θα εντάξει πιθανόν περισσότερους οφειλέτες στη ρύθμιση και η μείωση του επιτοκίου στο 3% από 5% που είναι σήμερα.

Η αλήθεια είναι ότι η ρύθμιση δεν πάει καλά και προς το παρόν οι θεσμοί φαίνεται να είχαν δίκιο για ζημιά της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό. Βέβαια, οι αλλαγές που θα επέλθουν δεν είναι σίγουρο ότι θα φέρει περισσότερα χρήματα στον κρατικό κορβανά. 

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ως τώρα έχουν επικυρωθεί 170.521 αιτήσεις ρύθμισης για συνολικά χρέη - κεφάλαιο και προσαυξήσεις- 1,478 δισ ευρώ, ενώ οι εισπράξεις ξεπερνούν  μόλις τα 115 εκατ. Ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο εισπρακτικός στόχος που έχει θέσει για φέτος το υπουργείο Οικονομικών, είναι 233 εκατ. ευρώ. 

Στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης είναι:

- Η μείωση της ελάχιστης δόσης από 30 ευρώ σε 20 ευρώ για όσους έχουν οφειλές έως 3.000 ευρώ.

- Η μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3% 

- Ευνοϊκότερο πλαίσιο με στόχο να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις στις ρύθμιση. Αυτή τη στιγμή η συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι πολύ μικρή καθώς οι δόσεις που «βγάζει» το σύστημα δεν ξεπερνούν τις 24.