Τι είδαν οι ξένοι πυροσβέστες στην Ελλάδα: «Απίστευτα μεγάλα τα μέτωπα, δεν ήταν δυνατό να ελεγχθούν»

Τι είδαν οι ξένοι πυροσβέστες στην Ελλάδα: «Απίστευτα μεγάλα τα μέτωπα, δεν ήταν δυνατό να ελεγχθούν»

Είχαμε την εντύπωση πως καίγεται ολόκληρη η χώρα. Η δήλωση του Γάλλου πυροσβέστη Νικολά Φορ, που εστάλη για ενισχύσεις στην Ελλάδα δείχνει και την ένταση του φαινομένου των τελευταίων ημερών. Η δυσκολία κατάσβεσης των «mega fires» της Εύβοιας, των πυρκαγιών σε Αττική και Ηλεία φαίνεται μέσα από τις περιγραφές Τσέχων, Σλοβάκων, Ρουμάνων και άλλων ξένων πυροσβεστών, που εκλήθησαν να συνδράμουν στην μάχη. Και αποδεικνύει ότι ακόμη και καλύτερη οργάνωση να είχαν οι δυνάμεις κατάσβεσης και πάλι η ζημιά θα ήταν τεράστια.

«Είναι μια παράξενη, τεράστια πυρκαγιά και δεν είναι εύκολο να τη θέσεις υπό έλεγχο. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε»», ανέφερε προ ημερών ο επικεφαλής των Σλοβάκων πυροσβεστών Πέτερ Κοβάλικ που επιχειρούσαν στα πύρινα μέτωπα της Εύβοιας. Μάχη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 75 πυροσβέστες από τη Σλοβακία και 100 από την Ουκρανία.

Την πιο χαρακτηριστική ωστόσο εικόνα έδωσε μιλώντας σε γαλλικά μέσα, ο 55χρονος αντισυνταγματάρχης Νικολά Φορ, κάνοντας ειδική αναφορά στην ταυτόχρονη εκδήλωσή τους. «Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι όλες αυτές οι πυρκαγιές εκδηλώνονται ταυτόχρονα», αναφέρει σε γαλλικά μέσα ο Νικολά Φορ. «Όταν φτάσαμε, υπήρχαν πυρκαγιές προς την Αθήνα, στην Εύβοια, είχαμε την εντύπωση πως καιγόταν ολόκληρη η Ελλάδα», σημειώνει. Όσο για το συνάδελφό του, Φρεντερίκ Γκος, 56 ετών, διαπιστώνει ότι «οι καύσωνες και η ξηρασία, που πάντοτε υπήρχαν στη Μεσόγειο, επανέρχονται όλο και συχνότερα και έχουν όλο και μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση».

Αντίστοιχες εικόνα και από Αρκαδία, όπου Τσέχοι και Βρετανοί είχαν σχηματίσει ενιαίο μέτωπο με τους Έλληνες πυροσβέστες ενάντια στα πύρινα τείχη. «Η βασική αποστολή μας είναι να βοηθήσουμε τους Έλληνες πυροσβέστες και τους κατοίκους να σβήσουν τις δασικές πυρκαγιές, γιατί υπάρχουν πολλές εστίες και το μέγεθος του μετώπου είναι απίστευτο», ήταν τα λόγια του επικεφαλής της πυροσβεστικής ομάδας της Τσεχίας, Ρίχαρντ Φραμ στο Star.

Πολλά και διαφορετικά μέτωπα με συμμετοχή μια πολυεθνικής πυροσβεστικής δύναμης, από Γερμανία, Γαλλία, Κροατία, Σουηδία, Ρουμανία, Ισπανία, Τσεχία, Σλοβακία και δυνάμεις από συνολικά 23 χώρες, όπου αναδείχθηκαν και οι Στην Εύβοια για παράδειγμα, οι Σέρβοι χτυπούσαν το μέτωπο της φωτιάς ανά δύο ομάδες, όσο για τους Σλοβάκους έφεραν στον ατομικό τους εξοπλισμό ειδικούς σάκους με νερό, διαθέτουν πυροσβεστήρες, αλλά και αλυσοπρίονα, «χτυπώντας» έτσι τις μικρότερες εστίες φωτιάς προκειμένου να μην υπάρξει αναζωπύρωση.

Κοινός παρονομαστής, όσων αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες κάθε χώρας ότι πυρκαγιές είχαν δημιουργήσει το δικό τους μικροκλίμα που τροφοδοτούσε ανέμους εντός της πυρκαγιάς. Επίσης, οι φωτιές που κατέκαψαν τη χώρα είχαν μεγάλα μέτωπα και μεταφέρονταν σε άλλα σημεία με τεράστια ταχύτητα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν έχουν όμως να αντιμετωπίσουν μόνο τις πρωτόγνωρες αυτές πυρκαγιές, αλλά και τα fake news που διαδίδονται για πολιτικούς λόγους. Έτσι λοιπόν ο επικεφαλής των Ρουμάνων πυροσβεστών, διαψεύδει δημοσιεύματα που τον έφεραν να δηλώνει πως «θα μπορούσε να σβήσει η φωτιά σε άμεσο χρόνο», κάνοντας λόγο για «μεγάλο μέτωπο, το οποίο κινείται γρήγορα προς εμάς. Έχουν αναρτηθεί πράγματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ΜΜΕ που δεν ανταποκρίνονται καθόλου στην πραγματικότητα».

Η λίστα των χωρών

Υπενθυμίζεται πως πυροσβέστες από 23 χώρες έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες στο πλευρό των Ελλήνων. Μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξής χώρες:
 

Κύπρος

Γερμανία

Γαλλία

Κροατία

Σουηδία

Ρουμανία

Ισπανία

Τσεχία

Σλοβακία

Αυστρία

Ελβετία

Ηνωμένο Βασίλειο

Μολδαβία

Ουκρανία

Κουβέιτ

Ισραήλ

Ισπανία

Κροατία

ΗΠΑ