Τη βοήθεια του Γ. Στόλτενμπεργκ για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Τη βοήθεια του Γ. Στόλτενμπεργκ για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές αλλά και τη συμφωνία με την πΓΔΜ συζήτησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση που κράτησε περίπου είκοσι λεπτά, ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να αναλάβει πιο ενεργητικό ρόλο το ΝΑΤΟ στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σ φυλακές της Τουρκίας, με βάση το άρθρο 1 της Συμμαχίας, καθώς πρόκειται για δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και αφορά κράτηση χωρίς καμιά κατηγορία τους τελευταίους 3,5 μήνες. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε στον κ. Τσίπρα ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας εθέσε στον κ. Στόλτενμπεργκ το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από το ΝΑΤΟ να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσουν οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, στη βάση του άρθρου 1 της Συμμαχίας.

Αναφορικά με το ζήτημα της πΓΔΜ, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε στον Γ. Στόλτενμπεργκ ότι με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε είναι σαφές το πλαίσιο ότι πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται, προκειμένου να γίνει η πρόσκληση του ΝΑΤΟ στην πΓΔΜ .

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, από την πλευρά του, δήλωσε τη συμφωνία του ΝΑΤΟ με αυτό το πλαίσιο. Τη συμφωνία με αυτό το πλαίσιο την εξέφρασε και στη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αυτό σημαίνει απόλυτη διασφάλιση των ελληνικών θέσεων για το ζήτημα και πως υπάρχει μια συμφωνία χωρίς "παραθυράκια".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία AP)