Τι απαντά ο τ. αντιπεριφερειάρχης της Ρ. Δούρου για τους απόρους

Τι απαντά ο τ. αντιπεριφερειάρχης της Ρ. Δούρου για τους απόρους

«Δεν τίθεται θέμα απώλειας κοινοτικών πόρων» υποστηρίζει με επιστολή του τέως αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής επί διοίκησης Ρένας Δούρου, Χρήστος Καραμάνος, απαντώντας στο άρθρο του Δ. Καμπουράκη με τίτλο «Η Δούρου και οι άποροι».

Σημειώνοντας πως «ούτε σαλάτα τα έκανε» η Ρένα Δούρου δηλώνει ότι όλα έγιναν σωστά και δεν τίθεται και θέμα απορροφητικότητας των κοινοτικών πόρων για της στήριξη των απόρων της περιφέρειας ενώ υποστηρίζει πως η νέα διοίκηση έχει χρόνο να υλοποιήσει το σχετικό πρόγραμμα.

Αναλυτικά στην επιστολή του ο κ. Καραμάνος αναφέρει τα εξής:

«Σε απάντηση του άρθρου του Δημήτρη Καμπουράκη στην ιστοσελίδα liberal με τίτλο "Η Δούρου και οι άποροι" σχετικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), και για την έγκυρη ενημέρωση των αναγνωστών σας, σημειώνουμε ότι:

1. Δεν τίθεται θέμα απώλειας κοινοτικών πόρων, καθώς η περίοδος επιλεξιμότητας του προγράμματος ΤΕΒΑ λήγει στις 31-12-2020 (αναλυτικά παρακάτω), ικανός χρόνος για τη νέα Διοίκηση να απορροφήσει το εναπομείναν ποσό του προγράμματος

2. Επίσης δεν τίθεται ούτε θέμα απορροφητικότητας καθώς ήδη έχει διατεθεί για τρόφιμα το 80% του συνολικού ποσού της πρώτης περιόδου υλοποίησης του προγράμματος.

Από αυτά και μόνο βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η Διοίκηση Δούρου «ούτε σαλάτα τα έκανε», ούτε ολιγώρησε στη διάθεση στην ενίσχυση των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Και μάλιστα δεν περιορίστηκε σε αυτό το πρόγραμμα, αλλά προχώρησε στη λήψη πρωτοβουλιών για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, όπως το Πρόγραμμα «Ρεύμα Για Όλους», το πρόγραμμα στήριξης ευπαθών ομάδων μέσω των Λαϊκών Αγορών.

Συγκεκριμένα σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η Περιφέρεια Αττικής είναι ο Επικεφαλής Εταίρος για τις Κοινωνικές Συμπράξεις ΠΕ Πειραιώς και Νήσων, ΠΕ Βόρειου Τομέα, ΠΕ Νότιου Τομέα και ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών και φέρει την ευθύνη για την υλοποίηση της Πράξης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρώτης περιόδου του προγράμματος και για τις τέσσερις Συμπράξεις ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 7.822.994,56€ από τα οποία έχουν διατεθεί ήδη για Τρόφιμα και Βασική Υλική Συνδρομή 6.079.634,69€. Και μόνο αυτό αποδεικνύει ότι ο ισχυρισμός του αρθρογράφου «ότι δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε», είναι ψευδής.

Για την επόμενη περίοδο του Προγράμματος έπειτα από την τροποποίησης της Απόφασης Ένταξης (ΑΔΑ ΩΕΟ6ΟΞ7Φ-ΑΓ6) και σύμφωνα με την KYA αριθ. Δ13/οικ./20608/469/9-5-2019) η οποία εξεδόθη τον Μάιο του 2019, ο συνολικός προϋπολογισμός και για τις τέσσερις Κοινωνικές Συμπράξεις ανέρχεται πλέον στο συνολικό ποσό των 17.845.219,48€.

Επί διοικήσεως της παράταξης της «Δύναμης Ζωής» με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου υποβλήθηκε το αρχικό Σχέδιο Διακήρυξης στην Διαχειριστική Αρχή ΕΠ ΕΒΥΣ του ΤΕΒΑ προς έλεγχο. Η νέα διοίκηση πρέπει να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την υλοποίηση του προγράμματος. Η περίοδος δε επιλεξιμότητας του προγράμματος λήγει στις 31-12-2020 ικανό διάστημα για μια διοίκηση που παρέλαβε μια έτοιμη διακήρυξη να υλοποιήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Οπότε δεν ισχύουν τα όσα αναφέρονται στο άρθρο περί «κινδύνου απώλειας κοινοτικών πόρων».

Ωστόσο, για να τεθεί το ζήτημα της κοινωνικής πολιτικής της διοίκησης της Ρένας Δούρου, πρέπει να σημειωθεί ότι τα 5 χρόνια που βρίσκονταν στο τιμόνι της Περιφέρειας, προέβη σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που υφαίνουν το πλέγμα της κοινωνικής αλληλεγγύης, με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους, δράσεων που για πρώτη φορά έγιναν στην Αττική.

Ενδεικτικά αναφέρουμε στη δημιουργία του Κέντρου Logistics που αρχικά λειτούργησε για τη στήριξη των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων αλλά στη συνέχεια στήριξε και όλες τις κοινωνικές δομές που έχουν ανάγκη (Δήμοι, κοινωνικές δομές κ.λπ.), τη στήριξη της δημόσιας υγείας, με χρηματοδότηση με 40 εκατομμύρια της αγοράς σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού για όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, για τους πολίτες της Αττικής που δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση ή τη δυνατότητα να απευθυνθούν στην αγορά ιδιωτικής παροχής υγείας, όπως επίσης και τη χρηματοδότηση με 20 εκατομμύρια τα στρατιωτικά νοσοκομεία για τον ίδιο σκοπό, τη χρηματοδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος για 32.000 συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη χρηματοδότηση για πρώτη φορά με 5 εκατομμύρια τους φορείς προστασίας ανηλίκων, τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων μέσα από το θεσμό των Λαϊκών Αγορών με την δωρεάν διάθεση ειδών λαϊκών αγορών αρχικά με 1 εκατ. Ευρώ και στη συνέχεια με 2 εκατ. ευρώ κ.λπ.

Τέλος, αλλά όχι έλασσον, μέσω του ΠΕΠ Αττικής (ΕΣΠΑ) η Διοίκηση Δούρου αξιοποίησε κοινοτικούς πόρους συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή της Αττικής, διασφαλίζοντας τη λειτουργία 58 κέντρων κοινότητας, 31 κοινωνικών συσσιτίων, 24 κέντρων διημέρευσης ατόμων με αναπηρία, 8 στεγών αστέγων/υπνωτήρια, 64 κοινωνικών παντοπωλείων, 48 κοινωνικών φαρμακείων, 8 κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων και 10 κέντρων κακοποιημένων γυναικών. Ο προϋπολογισμός των ανωτέρω κοινωνικών δομών ξεπερνά τα 75 εκατ. ευρώ και δημιουργούν περισσότερες από 700 θέσεις εργασίας και αν προστεθούν και σε αυτές η στήριξη των υπόλοιπων κοινωνικών δράσεων (στήριξη παιδικών σταθμών κ.λπ.) το πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής της διοίκησης της Ρένας Δούρου από το ΕΣΠΑ ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ!

Να τονιστεί δε ότι τον Σεπτέμβρη του 2014 παραλάβαμε ανύπαρκτη κοινωνική πολιτική ενώ η ανθρωπιστική κρίση ήταν στην κορύφωση της. Κάποιοι είχαν κάνει την επιλογή του «μαζεύω απόθεμα» ενώ οι συμπολίτες μας έψαχναν στα σκουπίδια. Και όταν λέμε ανύπαρκτη κοινωνική πολιτική κυριολεκτούμε. Δεν υπήρχε ούτε μία κοινωνική δράση από την Περιφέρεια Αττικής.

Επειδή, η κοινωνική πολιτική θέλει συνέχεια και συνέπεια, η διοίκηση της Ρένας Δούρου έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα “socialattica” για την παρακολούθηση των δράσεων αλλά και την καλύτερη και άμεση ενημέρωση των πολιτών, η δομή του οποίου παραδόθηκε στη διοίκηση του κ. Πατούλη. Το έργο της εν λόγω δομής μπορεί να αναζητήσει κανείς πολύ εύκολα στο διαδίκτυο στον ιστότοπο που επί τούτου έχει κατασκευαστεί www.socialattica.gr, για την παρακολούθηση των δράσεων και την ουσιαστική και άμεση ενημέρωση των πολιτών της Αττικής.

Μετά τα ανωτέρω αντιλαμβάνεται κανείς την ανακρίβεια των όσων αναφέρονται στο άρθρο που επιχειρεί να ασκήσει κριτική στο κοινωνικό έργο της διοίκησης της Ρένας Δούρου και στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, χωρίς όμως καμία τεκμηρίωση.

Χρήστος Καραμάνος
Περιφερειακός Σύμβουλος «Δύναμη Ζωής»
Τέως Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής»