Θύμα της προσφυγικής κρίσης ο τουρισμός

Θύμα της προσφυγικής κρίσης ο τουρισμός

Οι πιέσεις που δέχεται ο τουρισμός εξαιτίας των ανεξέλεγκτων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών αποτελούν άμεσους κινδύνους για την εθνική οικονομία, αναφέρει η Καθημερινή.

Οι ξενοδόχοι για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση έχουν, ήδη, προχωρήσει σε μείωση τιμών και έχουν ανακοινώσει προσφορές, με στόχο να ενισχυθεί η τουριστική ζήτηση. Ωστόσο, σύμφωνα με την Καθημερινή, αν δεν μεταβληθεί η κατάσταση, θα υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στα έσοδα των τοπικών επιχειρήσεων και κατά συνέπεια στην εθνική οικονομία και φυσικά στην απασχόληση.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδας, τόνισε ότι το μεταναστευτικό είναι ένας από τους αστάθμητους παράγοντες που θα επηρεάσουν την ερχόμενη σεζόν. Βεβαίως, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η αλληλεγγύη που επιδεικνύει η πλειονότητα των κατοίκων των νησιών είναι μοναδική και σίγουρα βοηθά στην ενίσχυση της θετικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, ωστόσο επεσήμανε ότι αν η πολιτεία πρέπει να βρει ικανοποιητικές και εφαρμόσιμες λύσεις.

Η Ένωση απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, αλλά και σε άλλους συναρμόδιους υπουργούς στην οποία ζητούν την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας με τη λήψη μέτρων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι προκρατήσεις στη Λέσβο είναι μειωμένες κατά 90% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο, στη Σάμο κατά 40%, στη Χίο κατά 60% και στην Κω κατά 36%. Μείωση κρατήσεων καταγράφεται και σε τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως η Χαλκιδική.