Θύελλα αντιδράσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό για την άδεια του Δ. Κουφοντίνα

Θύελλα αντιδράσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό για την άδεια του Δ. Κουφοντίνα

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η χορήγηση διήμερης άδειας στο ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα, όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και σε χώρες που είχαν θύματα από τη δράση της οργάνωσης, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Τουρκία.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση έσπευσε να πάρει αποστάσεις από το θέμα, τονίζοντας ότι υπήρξε ομόφωνη απόφαση στο αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού και σύμφωνη γνώμη του αντιεισαγγελέα Εφετών.

To State Department καταδίκασε την άδεια στον Δ. Κουφοντίνα

Την καταδίκη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την «απελευθέρωση του καταδικασθέντος τρομοκράτη Κουφοντίνα», εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Heather Nauert, κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η κ. Nauert ανέφερε ότι η άδεια δύο ημερών που δόθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα εγείρει ανησυχίες στις ΗΠΑ, εξηγώντας ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις κατά το παρελθόν φυλακισμένα μέλη της 17Ν  δεν είχαν επιστρέψει στη φυλακή μετά από άδεια και τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ως εκ τούτου «προφανώς ανησυχούμε ότι ενδέχεται να μην επιστρέψει» και εκείνος.

Η εκπρόσωπος του State Department υπενθύμισε ακόμα ότι το ηγετικό στέλεχος της 17Ν «έχει καταδικαστεί για αρκετές δολοφονίες, μεταξύ των οποίων του William Nordeen αλλά και του Ronald Stewart» και επισήμανε ότι πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα έχει μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση «τη σοβαρή μας ανησυχία για την την απόφαση αυτή».

Αμερικανός Πρέσβης: Η άδεια στον Κουφοντίνα ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων

Την κάθετη αντίθεση των ΗΠΑ στην απόφαση να χορηγηθεί 48ωρη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα, είχε εκφράσει νωρίτερα με μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο αμερικανός Πρέσβης Geoffrey Pyatt.

Ειδικότερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Αθήνα ξεκαθαρίζει στο μήνυμα ότι μεν σέβεται την ανεξαρτησία των δικαστικών θεσμών, σημειώνει δε ότι η σημερινή απόφαση ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειες τους.

«Προσθέτω τη φωνή μου σε όσους προέρχονται από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της Ελλάδας και εναντιώνονται στην απόφαση του συμβουλίου των φυλακών να απελευθερώσει έναν καταδικασμένο τρομοκράτη, δολοφόνο και ηγέτη της 17 Νοέμβρη. Οι δημοκρατίες μας στηρίζονται σε ανεξάρτητους δικαστικούς θεσμούς, αλλά η σημερινή άδεια ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειές τους», γράφει στην ανάρτησή του ο κ. Pyatt.

Βρετανίδα Πρέσβης: Απογοητευτική η απόφαση να δοθεί άδεια σε έναν δολοφόνο

Την αντίθεση της Μεγάλης Βρετανίας στην χορήγηση 48ωρης άδειας στον  Δημήτρη Κουφοντίνα, εξέφρασε με μήνυμά της στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter η βρετανίδα Πρέσβης στην Αθήνα, Kate Smith.

Η Πρέσβης σημειώνει ότι σέβεται τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, δηλώνει ωστόσο απογοητευμένη από την απόφαση να δοθεί άδεια σε έναν καταδικασμένο δολοφόνο, σημειώνοντας παράλληλα ότι συμμερίζεται τον πόνο που προκαλεί η συγκεκριμένη απόφαση στις οικογένειες των θυμάτων.

Τουρκία: Επιδεικνύετε ανοχή σε έναν αιμοσταγή τρομοκράτη

Αιχμές κατά της Αθήνας για «επίδειξη ανοχής» στον Δημήτρη Κουφοντίνα, τον αιμοσταγή τρομοκράτη όπως τον αποκαλεί, άφησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας τους τούρκους διπλωμάτες που έπεσαν θύματα της αιματηρής δράσης της 17 Νοέμβρη τη δεκαετία του '90.

Το ΥΠΕΞ της γείτονος χώρας εξέφρασε τη «μεγάλη του απογοήτευση» σχολιάζοντας πως «δεν είναι δυνατόν να αντιληφθούμε πως ένας τρομοκράτης που έχει επανειλημμένα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των διπλωματών μας έχει την ευκαιρία να απολαύσει τέτοιας ρύθμισης».