Θωμαΐδης: Αύξηση 240% στα λύματα της Αττικής από τον Ιούνιο

Θωμαΐδης: Αύξηση 240% στα λύματα της Αττικής από τον Ιούνιο

Αύξηση συνεχίζει να παρουσιάζει το ιικό φορτίο από τα λύματα στην Αττική, σύμφωνα με τον καθηγητή  Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη ο οποίος τόνισε πως από την αρχή του Ιουνίου η αύξηση αγγίζει το 240%. Ωστόσο, όπως σημείωσε,  ρυθμός αύξησης έχει επιβραδυνθεί καθώς υπολογίζεται στο 40%  σε αντίθεση με την προηγούμενη που καταγράφηκε αύξηση 100%.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο καθηγητής ανέφερε ως χαρακτηριστικό της διασποράς στην Αττική το γεγονός ότι από την αρχή του Ιουνίου η αύξηση αγγίζει το 240%. Η κορύφωση της διασποράς εκτίμησε ότι θα σημειωθεί μέσα στο πρώτο 15ημερο του Ιουλίου κι έπειτα θα καταγραφούν σταθεροποιητικές στάσεις για κάποιες εβδομάδες και ύστερα θα αρχίσει μια αργή μείωση που θα κρατήσει όλο τον Αύγουστο. «Το ιικό φορτίο ωστόσο δεν θα μειωθεί σημαντικά», είπε.

Τόνισε ότι μεγάλη διασπορά παρατηρείται και σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας, την Κρήτη και τα νησιά που έχουν τουριστική κίνηση όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος, Κως και Κέρκυρα.

Σχετικά με την εικόνα που θα παρουσιάσει η πανδημία τον Σεπτέμβριο, σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια και να συμβεί ωστόσο αναφέρθηκε σε ένα θετικό σενάριο:

«Αν δεν υπάρξει άλλο στέλεχος της Όμικρον που είναι το καλό σενάριο και παραμείνουμε με την ΒΑ5, τότε το πιο πιθανό είναι να έχουμε πιο ήσυχο Σεπτέμβριο γιατί υπάρχει μεγάλη διάδοση άρα όσοι μολύνονται αποκτούν μια φυσική ανοσία και ο κύκλος της διάδοσης θα ξεκινήσει με ιώσεις από τον Οκτώβριο και μετά.