Θετική παραμένει η εικόνα της Ελλάδας στη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ

Θετική παραμένει η εικόνα της Ελλάδας στη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ

θετική παραμένει η εικόνα της Ελλάδας στη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ σύμφωνα με μελέτη που υλοποίησε η Censuswide για το SETE Intelligence, όσον αφορά στην ελκυστικότητα και στην ασφάλεια του προορισμού, που εφόσον διατηρηθεί, ενισχύει τις προοπτικές της φετινής τουριστικής περιόδου.

Σε συνολικό δείγμα 3.046 ερωτηθέντων, οι οποίοι έχουν επισκεφτεί ή σκέπτονται να επισκεφτούν τη χώρα μας, ποσοστό 73%-80% θεωρούν την Ελλάδα ασφαλή προορισμό. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι οριακά χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό της Ισπανίας και της Ιταλίας, σημαντικά όμως υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό της Γαλλίας και σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό της Τουρκίας. Μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με το που θέλουν να πάνε διακοπές το 2016, η Ελλάδα παραμένει ένας ιδιαίτερα επιθυμητός προορισμός, σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές της.

Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις δεν επηρεάζουν την απόφαση του 90% των ερωτηθέντων να επισκεφθούν την χώρα μας. Ωστόσο, επηρεάζουν αρνητικά έναν στους τέσσερις να επισκεφθεί την Γαλλία και έναν στους δύο να επισκεφθεί την Τουρκία.

Επίσης, το προσφυγικό ζήτημα επηρεάζει την εικόνα σχεδόν του 40% των μελλοντικών επισκεπτών της Ελλάδας, σημαντικά υψηλότερο από το ποσοστό της Ισπανίας και της Ιταλία, χαμηλότερο όμως από το ποσοστό της Τουρκίας.

Με αφορμή την παρούσα έρευνα ο ΣΕΤΕ υποστηρίζει ότι είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο και ομαλά η αξιολόγηση, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία σταθεροποίησης της οικονομίας. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητο η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση να λύσουν άμεσα και αποτελεσματικά τις προκλήσεις του προσφυγικού ζητήματος και να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την υποδοχή, απογραφή και διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ