Θέμα τουρκικής προκλητικότητας θα θέσει στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός

Θέμα τουρκικής προκλητικότητας θα θέσει στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός

Τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα τόσο όσον αφορά στις νόμιμα ανακηρυγμένες ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, στη Μεσόγειο, αλλά και στην μη τήρηση της συμφωνίας με την ΕΕ για το μεταναστευτικό, καθώς η Άγκυρα αρνείται τις επαναπροωθήσεις, αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός με παρέμβασή του, αύριο, στη Σύνοδο Κορυφής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να αναδείξει την τουρκική παραβατικότητα στα εν λόγω ζητήματα και την αρνητική στάση που τηρεί στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το κυπριακό, αφού συνεχίζει να επιμένει στην ύπαρξη δυο κρατών στην Κύπρο. 

Παράλληλα θα έχει την ευκαιρία να αποδοκιμάσει για μια ακόμη φορά τη συμπεριφορά της Άγκυρας απέναντι σε δυο κράτη μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο επαναλαμβάνοντας ότι με αυτές τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες η γειτονική χώρα υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να υπογραμμίσει τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ειδικά για το κυπριακό, θα τονίσει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δυο κρατών απορρίπτεται.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ανέφερε ότι θα έχει την ευκαιρία «να ενημερώσω τους ομολόγους μου και για τις πολύ σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ ανέδειξε τη σπουδαιότητα της Μεσογείου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τονίζοντας ότι «η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί υπό προϋποθέσεις να διαμορφωθεί ως μία εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου, είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου πάλι από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά για το μεταναστευτικό ζήτημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι αύριο στη συζήτηση της Συνόδου Κορυφής «θα τοποθετηθώ».