Θέμα ανταλλαγής των 2 Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους «ανοίγει» ο Erdogan

Θέμα ανταλλαγής των 2 Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους «ανοίγει» ο Erdogan

Την τύχη των δύο Ελλήνων προφυλακισμένων στρατιωτικών με την έκδοση των οχτώ Τούρκων που η ελληνική δικαιοσύνη δεν εξέδωσε στην Άγκυρα συσχέτισε, ευθέως και επισήμως πλέον, ο Recep Tayyip Erdogan κατά τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους στη Σύνοδο της Βάρνας.

Σύμφωνα με την Hurriyet, σε δηλώσεις του, τις οποίες έκανε σε Τούρκους δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής από τη Σύνοδο της Βάρνας, και ενώ το τουρκικό δικαστήριο της Αδριανούπολης αποφάσιζε την παράταση της προφυλάκισης των δύο Ελλήνων, ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ότι το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών συζητήθηκε με τους Ευρωπαίους ηγέτες στην ευρωτουρκική σύνοδο στη Βουλγαρία.

«Τους εξήγησα», είπε ο Tayyip Erdogan, «πως το θέμα είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και πως οι οικογένειες και οι υπάλληλοι του προξενείου μπορούν και τους επισκέπτονται».

Σύμφωνα τον Erdogan οι Ευρωπαίοι ανταπάντησαν ότι η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα και ο ίδιος μεγάλος πρόεδρος, κατά συνέπεια θα μπορούσε να φροντίσει να αποφυλακιστούν οι δύο στρατιώτες. «Τους είπα πως δεν είμαι μεγαλύτερος από τη δικαιοσύνη. Το θέμα είναι σε φάση εκδίκασης, πρέπει να περιμένουμε την απόφαση που θα πάρουν τα όργανα της δικαιοσύνης» σημείωσε, και μετά ανέφερε με νόημα:

«Βέβαια, τους εξήγησα πως δεν είναι δίκαιο πως αυτοί που ασχολούνται τόσο για τους 2 Έλληνες στρατιώτες να μην έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών που αφού ενεπλάκησαν σε πραξικόπημα στην Τουρκία διέφυγαν στην Ελλάδα. Βέβαια, εμείς δεν συσχετίζουμε τα δύο θέματα. Όμως αυτοί που έκαναν πραξικόπημα στη χώρα μας βρίσκονται ακόμα στην Ελλάδα. Δεν μας τους έδωσαν αφού τους το ζητήσαμε... Αυτοί που δεν μίλησαν καθόλου για το θέμα αυτό, τώρα μιλούν για την ανάγκη άμεσης αποφυλάκισης των 2 Ελλήνων στρατιωτών» σημείωσε χαρκτηριστικά για τους Ευρωπαίους ο Erdogan.