Θα αναστηθεί η Δημοκρατική Παράταξη;

Θα αναστηθεί η Δημοκρατική Παράταξη;

Στις 8 Μαΐου ξεκινούν και επίσημα, με την εκλογή των αντιπροσώπων, οι διαδικασίες του Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, του πρώτου μετά την εκλογή του νέου Προέδρου. Μπορεί ένα συνέδριο να μην κρίνει από μόνο του τη μελλοντική πορεία της Παράταξης, σηματοδοτεί ωστόσο την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει. Σε μια πολύ κρίσιμη για τη χώρα και για την Ευρώπη στιγμή και ενώ η δημοσκοπική δυναμική έχει αναπτερώσει τις ελπίδες, η ηγεσία, τα μέλη και τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ καλούνται να βάλουν τις πολιτικές βάσεις του νέου ξεκινήματος.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη ευκαιρία που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια για την Ανάσταση της Δημοκρατικής Παράταξης από τη στιγμή που οι «αγανακτισμένοι» λαϊκιστές κάθε χρώματος επωφελήθηκαν από τις βαριές συνέπειες της οικονομικής κρίσης φτάνοντας μέχρι την εξουσία. Μπορεί η συμβολή του ΠΑΣΟΚ στην εκπλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων να ήταν ουσιαστική και να χρησιμοποιείται ακόμα ως επιχείρημα ανάληψης πολιτικού κόστους, η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, ωστόσο, έχει δυστυχώς καταδικαστεί στη συνείδηση των μελών της παράταξης ως δήθεν υπαίτια της κατάρρευσης. Τα σχήματα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Κινήματος Αλλαγής που ακολούθησαν δεν κατάφεραν να πείσουν πολιτικά και να συσπειρώσουν τον ευρύτερο κόσμο της Παράταξης.

Αυτό είναι το στοίχημα που καλείται να κερδίσει σήμερα η Δημοκρατική Παράταξη προκειμένου να εκπληρώσει τον ρόλο της απέναντι στους πολίτες και τη χώρα. Η επιζητούμενη συσπείρωση πρέπει να εκφραστεί πρώτα απ’ όλα στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής με την ενεργοποίηση και την αξιοποίηση όλων των απόψεων και τάσεων, ανεξαρτήτως της επιλογής που έκαναν στην προεδρική εκλογή. Η ασφάλεια που παρέχει στην ηγετική ομάδα το αδιαμφισβήτητο από κάθε άποψη αποτέλεσμα, της δίνει τη δυνατότητα ενωτικών χειρισμών έτσι ώστε η «αυτοοργάνωση» να πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά και να αφορά στο σύνολο των δυνάμεων.

Ωστόσο, η επιτυχία της συσπείρωσης θα κριθεί κυρίως από την απήχηση που θα έχει στις δυνάμεις που, είτε παρασύρθηκαν από τις σειρήνες του αντιμνημονιακού - και όχι μόνον - λαϊκισμού και τώρα συνειδητοποιούν το λάθος τους είτε αποστασιοποιήθηκαν απογοητευμένες από την πολιτική αδυναμία της παράταξης να εκφράσει συνολικά τον δημοκρατικό χώρο. Η αμυντική τακτική των «ίσων αποστάσεων» οδήγησε περισσότερο στην περιχαράκωση ενός μέρους του ιστορικού ΠΑΣΟΚ παρά στο άνοιγμα της Δημοκρατικής Παράταξης στην κοινωνία. Το κάλεσμα πρέπει να είναι ανοιχτό και να απευθύνεται ειδικά σε όλα τα άξια στελέχη που υπηρέτησαν διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα από κάθε υπεύθυνη θέση.

Οι πολιτικές αποφάσεις του συνεδρίου δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοήσουν το γεγονός ότι η Παράταξη έγινε κυβερνώσα μόνον όταν εξασφάλισε τη συμμαχία με τον κεντρώο χώρο. Το «Πολιτικό Κέντρο» έδωσε πάντα, όχι μόνο το ποσοτικό πλεονέκτημα αλλά και το μπόλιασμα των σοσιαλδημοκρατικών ιδεών με τη φιλελεύθερη πνοή της δημοκρατίας. Η δήθεν αριστερόστροφη διστακτικότητα της προσέγγισης με το Κέντρο επέτρεψε στη ΝΔ να κινηθεί με άνεση στο χώρο αυτό ενώ έδωσε, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, ακόμα και στον Τσίπρα το δικαίωμα να ψαρεύει κεντρώους ψήφους. Δεν νοείται Δημοκρατική Παράταξη χωρίς τις δυνάμεις του μεταρρυθμιστικού Κέντρου.

Στις 8 Μαΐου, οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν και το νέο όνομα της παράταξης. Η πρόσφατη εμπειρία λέει ότι τα ονόματα δεν έσωσαν ποτέ καμιά πολιτική δύναμη, αν οι θέσεις και οι πράξεις της δεν ανταποκρινόντουσαν στις ανάγκες της χώρας. Η ονομασία μιας παράταξης μπορεί, ωστόσο, να συμβολίσει τις προθέσεις και τους στόχους της. Αν η παρουσία του ΠΑΣΟΚ στη νέα ονομασία συμβολίσει την θέληση για μια ρεβανσιστική επιστροφή μετά την απαξίωση και την ανταγωνιστική διάθεση προς το «ΠΑΣΟΚ» του ΣΥΡΙΖΑ, το μέλλον της Παράταξης δεν προμηνύεται ευοίωνο.

Η «Δημοκρατική Παράταξη» στον τίτλο του κόμματος δεν θα είναι ένα διακοσμητικό συμπλήρωμα αλλά θα εκφράσει τον στόχο μιας ευρύτατης δημοκρατικής συσπείρωσης που θα διαφυλάξει τη μεγάλη κοινωνική και εκσυγχρονιστική κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ, μετατρέποντάς τη σε μια σύγχρονη δύναμη κυβερνητικής εξουσίας. Αυτή θα είναι η πραγματική Ανάσταση της Δημοκρατικής Παράταξης!

* Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου είναι εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού metarithmisi.gr