Θ. Τζάκρη: Μέχρι τον Ιούνιο του 2018 η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων

Θ. Τζάκρη: Μέχρι τον Ιούνιο του 2018 η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων

Μέχρι το 2018 θα έχει απλοποιηθεί το καθεστώς αδειοδότησης για τη σύσταση επιχειρήσεων, ανέφερε η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη σε ομιλία της στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε η κ. Τζάκρη, προσέλκυση επενδύσεων σημαίνει βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Για τον λόγο αυτό, στο υπουργείο Βιομηχανίας «προχωρούμε στη ριζική απλοποίηση της διαδικασίας και στη συμβατότητα με αντίστοιχα ευρωπαϊκά αδειοδοτικά πλαίσια. Μέχρι το 2018 θα έχει απλοποιηθεί η αδειοδότηση για το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Το 2018 δεν είναι μακροπρόθεσμος αλλά ρεαλιστικός σχεδιασμός. Μέχρι τότε που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα γίνονται βήμα – βήμα, σταδιακά, οι αναγκαίες απλοποιήσεις ανά κλάδο».

Η αρχή έγινε με τους τρεις πρώτους κλάδους - τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις τουριστικές επιχειρήσεις και τον κλάδο της μεταποίησης τροφίμων και ποτών. Για αυτούς τους τρεις πρώτους τομείς, η απλοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2016, δηλαδή μέσα σε τέσσερις μήνες από σήμερα.

Ο επόμενος, «δύσκολος» για το θέμα της αδειοδότησης, κλάδος που έχει επιλεχθεί, είναι οι εξορυκτικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες. Η απλοποίηση σε αυτόν τον κλάδο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2017, λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος. Στο ενδιάμεσο, μέσα στο 2016, θα οριστικοποιήσουμε το χρονοδιάγραμμα για την απλοποίηση όλων των κλάδων, ώστε το 2018 να ολοκληρωθεί το έργο.

«Η μάχη μας είναι ένας καθημερινός αγώνας με τη γραφειοκρατία που έχτισε επί δεκαετίες η αδιαφάνεια και η αμέλεια του πολιτικού συστήματος. Εμείς αλλάζουμε τους όρους του παιχνιδιού. Όλοι θα υπόκεινται στους ίδιους σαφείς και εύκολα αντιληπτούς κανόνες. Το να έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες για επιτυχία στην επιχειρηματική προσπάθεια είναι μορφή κοινωνικής δικαιοσύνης, ειδικά σε μία χώρα που το 99,5% των επιχειρήσεων είναι μικρές και μεσαίες. Το να μπορούν να δημιουργούν νέο πλούτο και σταθερές, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, υγιείς επιχειρήσεις που δεν εξαρτώνται από αδιαφανείς σχέσεις στο επίπεδο της πολιτικής ή της διοίκησης, είναι μια βαθιά προοδευτική επιλογή. Αυτήν την επιλογή κάνουμε και υλοποιούμε με την απλοποίηση της αδειοδότησης» ανέφερε η κα Τζάκρη.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «εθνική μας υποχρέωση είναι η προστασία της ελληνικής επιχειρηματικότητας, της εθνικής παραγωγής με προοπτική, αλλά κυρίως της εθνικής πλέον, αντίστασης, απέναντι σε παράλογες πολιτικές λιτότητας»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ