Το Τέξας οχυρώνεται για την καταιγίδα Harvey -Μπλακ-άουτ στα διυλιστήρια, ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου

Το Τέξας οχυρώνεται για την καταιγίδα Harvey -Μπλακ-άουτ στα διυλιστήρια, ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου

Το Τέξας, όπου βρίσκεται και η «καρδιά» της βιομηχανίας διύλισης των Ηνωμένων Πολιτειών, οχυρώνεται προκειμένου να αντιμετωπίσει την ισχυρότερη, όπως όλα δείχνουν, καταιγίδα που έχει πλήξει την ηπειρωτική Αμερική εδώ και 12 χρόνια. Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται άνοδος στις τιμές του πετρελαίου στην περιοχή, αλλά και στις διεθνείς αγορές, όπου ο WTI ενισχύεται κατά 0,86% και ο brent κατά 0,90%.

Η ένταση της καταιγίδας Harvey, που είχε επίκεντρο τον Κόλπο του Μεξικό, αυξήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα χθες και αναμένεται να φτάσει στις ακτές των ΗΠΑ την Παρασκευή το βράδυ ή το Σάββατο το πρωί τοπική ώρα , με ένταση ανέμων μέχρι και 125 μίλια ανά ώρα (201 χλμ/ώρα). Η καταιγίδα ενδέχεται να ανυψώσει τη στάθμη της θάλασσας μέχρι και 12 πόδια (3,7 μέτρα) και να φέρει μέχρι και 35 ίντσες (97 εκατοστά) βροχής σε τμήματα της πολιτείας του Τέξας, όπου μαζί με το βόρειο Μεξικό και τη Λουιζιάνα εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για πλημμύρες.

Η απειλή του έντονου καιρικού φαινομένου έχει οδηγήσει σε εκκενώσεις πόλεων και ακυρώσεις της έναρξης του νέου σχολικού έτους σε κοινότητες κατά μήκος των παραλίων στο νότιο τμήμα του Τέξας, από το Κόρπους Κρίστι έως το Γκάλβεστον, όπου κατοικούν 5,8 εκατομμύρια άτομα. Στην περιοχή αυτή, όπως προβλέπει το Εθνικό Κέντρο Καταιγίδών των ΗΠΑ (ΕΚΚ), αναμένεται ότι θα πλήξει την ηπειρωτική χώρα ο Harvey.

Οι εταιρείες ενέργειας έχουν κλείσει διϋλιστήρια σε παράλιες περιοχές, έχουν ανακαλέσει εργάτες από πλατφόρμες άντλησης στον Κόλπο του Μεξικό και έχουν αναστείλει τις εργασίες σε περιοχές του νότιου Τέξας, από χθες. Σχεδόν το 10% της παραγωγής αργού πετρελαίου από την περιοχή και σχεδόν το 15% της παραγωγής του φυσικού αερίου είχαν διακοπεί μέχρι χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση.

Ο Harvey αναμένεται να φτάσει την ξηρά ως καταιγίδα Κατηγορίας 3, εκτίμησε το ΕΚΚ, που αποτελεί την τρίτη και ισχυρότερη βαθμίδα στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον. Αυτό θα καταστήσει τον Harvey ως την πρώτη μεγάλη καταιγίδα που φτάνει στις ΗΠΑ από το 2005, όταν η καταιγίδα Wilma έπληξε την Φλόριντα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έχει ενημερωθεί σχετικά και βρίσκεται σε ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας, αν χρειαστεί, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Το Χιούστον, η τέταρτη πολυπληθέστερη πόλη στις ΗΠΑ, προειδοποίησε τους κατοίκους του για πλημμύρες, καθώς η βροχή επί σειρά ημερών αναμένεται να φτάσει τις 20 ίντσες (50,8 εκ.)

Απότομη άνοδος στις τιμές της βενζίνης

Πάνω από το 45% του συνολικού δυναμικού των διυλιστηρίων των ΗΠΑ βρίσκεται κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικό, που «βρέχει» τα νότια τμήματα των πολιτειών Τέξας, Λουιζιάνα, Μισισίπι, Αλαμπάμα και Φλόριντα. Επίσης, σχεδόν το ένα πέμπτο του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ παράγεται στην ίδια περιοχή. Όλα τα λιμάνια από το Κόρπους Κρίστι μέχρι και το Χιούστον, έχουν κλείσει για εισερχόμενα πλοία.

Τρία διυλιστήρια στο Κόρπους Κρίστι και ένα πιό ηπειρωτικά, στο Θρι Ρίβερς, άρχισαν τη διαδικασία αναστολής εργασιών, την οποία εξετάζουν και άλλα διυλιστήρια, ενώ οι φόβοι ότι ο Χάρβεϊ μπορεί να δημουργήσει ελλείψεις καυσίμων ώθησαν τις βασικές τιμές βενζίνης στο ψηλότερο σημείο των τριών τελευταίων εβδομάδων.

Οι τιμές βενζίνης σε διάφορα σημεία στις ακτές του Κόλπου ανέβηκαν ακόμα περισσότερο, σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε ένα χρόνο.

Τα τέσσερα διυλιστήρια που κλείνουν έχουν συνολική ικανότητα παραγωγής αργού 840.000 και πλέον βαρελιών τη μέρα.

Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, η παραγωγή έχει επηρεαστεί συγκεκριμένα ως εξής: περίπου 167.000 βαρέλια τη μέρα, ή 9,6% της παραγωγής αργού στον Κόλπο έχει σταματήσει, όπως επίσης έχει σταματήσει και η παραγωγή 472 εκατ. κυβικών μέτρων τη μέρα φυσικού αερίου, ή 14,6% της παραγωγής.

Η καταιγίδα μπορεί επίσης να πλημμυρίσει και τα κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου πιο ηπειρωτικά, στο νότιο Τέξας, τα οποία παράγουν πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια τη μέρα.