Τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη

Τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη

Τέθηκε σε ισχύ στις 12:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Γκρίνουιτς) η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Υεμένη, καθώς τα εμπόλεμα μέρη ετοιμάζονται να ξεκινήσουν στην Ελβετία ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με σκοπό να φθάσουν σε μια διαρκή ειρήνη, δήλωσε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.

"Ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ ανακοινώνει σήμερα την έναρξη της παύσης των εχθροπραξιών στην Υεμένη την οποία θεωρεί ως ένα αρχικό πρώτο βήμα προς την οικοδόμηση μιας διαρκούς ειρήνης στη χώρα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Άχμαντ Φάουζι σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Η κατάπαυση του πυρός, που στοχεύει στην παύση των εμπόλεμων συγκρούσεων μετά από εννέα μήνες στην Υεμένη, τέθηκε σε ισχύ με αφορμή την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στην Ελβετία, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο συνασπισμός αραβικών χωρών υπό την Σαουδική Αραβία.

«Η διοίκηση των δυνάμεων του συνασπισμού ανακοινώνει την κατάπαυση του πυρός από τις 12 μ.μ. ώρα Σαναά, διατηρώντας το δικαίωμα απάντησης σε οποιαδήποτε παραβίαση της εκεχειρίας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του συνασπισμού που μεταδόθηκε από το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

«Η εκεχειρία (θα διαρκέσει) για περίοδο επτά ημερών, αρχής γενομένης τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 21 Δεκεμβρίου, σε συνδυασμό με την έναρξη των διαπραγματεύσεων και θα ανανεωθεί αυτομάτως υπό τον όρο της τήρησης αυτής από την άλλη πλευρά», συμπληρώνει η ανακοίνωση, αναφερόμενη στους σιίτες αντάρτες Χούτι.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι είχε αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε στον ΟΗΕ ότι ζήτησε από τον σαουδαραβικό συνασπισμό να τηρήσει κατάπαυση του πυρός για περίοδο επτά ημερών από τις 15 Δεκεμβρίου, ώστε αυτή να συμπέσει με την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη χώρα του, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 6.000 ανθρώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ