Τέσσερις νεκροί - Καταστροφές σε Ρόδο, Λήμνο, Θάσο και Χαλκιδική

Τέσσερις νεκροί - Καταστροφές σε Ρόδο, Λήμνο, Θάσο και Χαλκιδική

Τεράστιες ζημιές άφησαν πίσω τους τους τα ισχυρά φαινόμενα, με την Κινέτα, τη Χαλκιδική, την Κατερίνη, τη Θάσο, τη Ρόδο και τη Λήμνο, να έχουν δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα, την ώρα που συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών.

Συνολικά τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε Αντίρριο, Ρόδο και Κω. Στο Αντίρριο, τα θύματα είναι δύο Έλληνες, ηλικίας 59 και 57 ετών, οι οποίοι κατοικούσαν στον Πειραιά. Οι σοροί τους μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Μία 75χρονη ΑΜΕΑ βρήκε τραγικό θάνατο την ώρα της μεγάλης νεροποντής ενώ βρισκόταν μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι της στην Iαλυσό της Ρόδου. Άλλη μία γυναίκα, χειμερινή κολυμβήτρια, χάθηκε στα μανιασμένα κύματα στην Κω, καθώς η καταιγίδα τη βρήκε να κάνει το αγαπημένο της χόμπι.

Τα ισχυρά φαινόμενα προκάλεσαν τεράστιες ζημιές, με την Κινέτα, τη Χαλκιδική, την Κατερίνη, τη Θάσο, τη Ρόδο και τη Λήμνο μεταξύ άλλων, να έχουν δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι στις περιοχές που επλήγησαν προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, στη Θάσο η Υπηρεσία δέχθηκε επτά κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στην περιοχή του Λιμένα και στην ίδια περιοχή πραγματοποίησε μεταφορά τεσσάρων ατόμων σε ασφαλές σημείο από ισόγεια κατοικία.

ΚΙΝΕΤΑ1

Στην περιοχή της Ιερισσού και της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής η Πυροσβεστική, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, δέχθηκε 25 κλήσεις και πραγματοποίησε 14 αντλήσεις. Εξάλλου στην Ιερισσό στήθηκε επιχείρηση για την μεταφορά άνδρα που είχε εγκλωβιστεί σε ποιμνιοστάσιο και είναι καλά στη υγεία του.

Στο μεταξύ, χωρίς προβλήματα κύλησε η νύχτα στη Θεσσαλονίκη όπου ο «Γηρυόνης» έκανε την εμφάνισή του κυρίως μέσω των δυνατών ανέμων που έπνεαν χθες στο πολεοδομικό συγκρότημα, με την Πυροσβεστική να επεμβαίνει σε περισσότερες από πενήντα περιπτώσεις για κοπές δένδρων και απομάκρυνση αντικειμένων από δρόμους και πεζοδρόμια.

Κήρυξη της Ρόδου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Την κήρυξη του νησιού της Ρόδου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητούν από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε χθες το βράδυ το νησί.

ΚΙΝΕΤΑ2

Τα αιτήματα κατατέθηκαν χθες το βράδυ και αμέσως μετά συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφέρειας, όπου έγινε η αποτύπωση της κατάστασης όπως είχε διαμορφωθεί μέχρι εκείνη την ώρα. Παράλληλα, ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος εξέφρασαν την οδύνη τους για τον χαμό 75χρονης γυναίκας στην Ιαλυσό, όταν τα ορμητικά νερά της βροχής πλημμύρισαν το σπίτι της.

ΚΙΝΕΤΑ3

Κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων στη σύσκεψη του ΣΟΠΠ ήταν ότι, όσες προληπτικές ενέργειες κι αν γίνουν, δεν επαρκούν για να καλύψουν ελλείψεις, παραλήψεις και αστοχίες δεκαετιών, που έχουν τελικά, καταστροφικά αποτελέσματα.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο δήμαρχος Ρόδου δεσμεύτηκαν να «τρέξουν» τις διαδικασίες αποκατάστασης των πληγέντων άμεσα, ώστε οι απαιτούμενες ενέργειες να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Πλημμύρες στη Λήμνο

Η κακοκαιρία δημιούργησε πλημμύρες και στα νησιά του Αιγαίου, με τη Λήμνο να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στη διάρκεια της νύχτας. Δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ, σύμφωνα με το limnosfm100.gr, έχουν πλημμυρίσει και σπίτια. Τα προβλήματα εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του Λιβαδοχωρίου, ενώ τα Τσιμάνδρια και το Πεδινό, έχουν μετατραπεί σε λίμνες, με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί ζημιές σπίτια. Προβλήματα αντιμετωπίζει και η κοινότητα Καλλιθέας, ενώ και στην Ατσική υπερχείλισε το ποτάμι με αποτέλεσμα να δεχτεί κλήσεις για βοήθεια η πυροσβεστική.

Ο καιρός σήμερα

Σήμερα αναμένεται και το τρίτο κύμα της κακοκαιρίας. Από νωρίς το πρωί, αναμένεται να βρίσκεται στα δυτικά της χώρας, με κατεύθυνση τα νότια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται να επηρεάσει αρχικά το νότιο Ιόνιο και τη νότια Πελοπόννησο και στη συνέχεια, τη Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ως τη νύχτα. Η ΕΜΥ έχει σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, επισημαίνοντας πως αναμένεται να πληγούν:

α. Τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι τα Δωδεκάνησα.

β. Από τις μεσημβρινές ώρες την Κρήτη, πιθανώς τις Κυκλάδες και βαθμιαία από το απόγευμα εκ νέου τα Δωδεκάνησα.

Με την καταμέτρηση των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία να ξεκινά τις επόμενες ημέρες, κυβέρνηση και περιφέρειες τονίζουν πως άμεσα θα γίνουν ενέργειες ώστε να αποζημιωθούν όσοι έχουν επηρεαστεί από τα καιρικά φαινόμενα. Στην βόρεια Ελλάδα, Θάσος, Χαλκιδική, Κατερίνη, αλλά και Θεσσαλονίκη, υπέστησαν μεγάλες ζημιές, με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, να τονίζει πως άμεσα θα πιέσουν ώστε να ξεκινήσουν οι αποζημιώσεις.