Tέλος τα F-35 για την Τουρκία με υπογραφή Τραμπ

Tέλος τα F-35 για την Τουρκία με υπογραφή Τραμπ

Την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και την άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία, προβλέπει το νομοσχέδιο για την Εθνική Άμυνα που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, στο πλαίσιο για την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν κυπριακά ΜΜΕ, το Κογκρέσο καλεί με ειδική αναφορά τον Ντ. Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, στη βάση του νόμου CAATSA, για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Ο αμερικανός είναι υποχρεωμένος να λάβει υπόψη του την αναφορά του Κογκρέσου, καθώς υποστηρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία των νομοθετών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αν και το τι τελικά θα πράξει μένει να φανεί. Με την αγορά των S-400, η Τουρκία έχει παραβιάσει τους αμερικανικούς νόμους και πρέπει να τιμωρηθεί με κυρώσεις.

Πρακτικά η Τουρκία ήταν εκτός του προγράμματος του F-35, ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, ωστόσο υπογραφή του προϋπολογισμού από τον Αμερικανό πρόεδρο, σημαίνει πως η Άγκυρα και τυπικά πλέον, δεν θα παραλάβει τα μαχητικά 5ης γενιάς. 

Μάλιστα όπως μεταδίδει του τουρκικό πρακτορείο Anadolu το νομοσχέδιο εγκρίνει χρηματοδότηση 30 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Πεντάγωνο για την απόκτηση F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία.