Τελεσίγραφο ΗΠΑ προς Άγκυρα: Αν αγοράσετε τους S-400 ξεχάστε τα F-35

Τελεσίγραφο ΗΠΑ προς Άγκυρα: Αν αγοράσετε τους S-400 ξεχάστε τα F-35

Το «χαρτί» των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 έβγαλε από το μανίκι της η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα, για να ακυρώσει την απόκτηση των ρωσικών S-400 από την Τουρκία, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet. 

Σύμφωνα με τη Hurriyet, τουρκική επιτροπή εξοπλισμών ταξίδεψε στις ΗΠΑ, όπου έλαβαν αμερικανικό τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο η αγορά των τεσσάρων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 Triumph, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο, θα έχει ως συνέπεια να μη δοθούν στην Τουρκία μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35.

Το αμερικανικό τελεσίγραφο φαίνεται να αναγκάζει την τουρκική κυβέρνηση να αλλάξει άρδην γραμμή για την αγορά των τεσσάρων ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, με την Άγκυρα, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινώνει επισήμως την Παρασκευή την απόκτηση αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot. 

H απόκτηση και των δύο οπλικών συστημάτων σε ένοπλες δυνάμεις χώρας του ΝΑΤΟ θεωρήθηκε εξ'' αρχής από αναλυτές περίπου ως σκανδαλώδης, ωστόσο η Τουρκία φερόταν αποφασισμένη να προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400.

Μάλιστα πριν λίγες ημέρες το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο και η Επιτροπή Αρμενίων των ΗΠΑ, συνεργάστηκαν για να τοποθετήσουν αυτή τη πληρωμένη διαφήμιση στους NYT ενάντια στην «απερίσκεπτη πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-35 στο αντι-αμερικανικό καθεστώς Erdogan της Τουρκίας», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά.