The Telegraph για Μόρια : Το μικρό βρώμικο μυστικό της Ευρώπης

The Telegraph για Μόρια : Το μικρό βρώμικο μυστικό της Ευρώπης

Αρνητικών δημοσιευμάτων συνέχεια για τη Μόρια αυτή τη φορά από την Telegraph η οποία έκανε αυτοψία στο χώρο και μεταφέρει μελανές εικόνες για το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

"Είναι το μικρό βρώμικο μυστικό της Ευρώπης. Συρματόπλεγμα, σκουπίδια μέχρι το ύψος της μέσης και 7.000 άνθρωποι στριμωγμένοι σε χώρο που προορίζονταν για μόλις 2.000 άτομα".

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι σε ιδιωτικές συζητήσεις άνθρωποι των ΜΚΟ αναρωτιούνται αν η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί εσκεμμένα τα καμπ σε αξιοθρήνητη κατάσταση, προκειμένου να αποτρέψει άλλους πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στα νησιά.

«Η κατάσταση στη Λέσβο και τη Μόρια είναι η χειρότερη που έχει υπάρξει από το ξέσπασμα της κρίσης το 2015», δήλωσε στην Telegraph η Σαχάρ Μαλάχ της Oxfam, που εργάζεται στη δομή. «Ανθρωποι ζουν σε σκηνές σε χαμηλές θερμοκρασίες και υπάρχει τεράστια ανησυχία για τις συνθήκες υγιεινής».

Δεν υπάρχει αρκετός χώρος στα κοντέινερ, οπότε περίπου 3.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους έγκυες γυναίκες, νεογέννητα και μικρά παιδιά κοιμούνται σε μικρές σκηνές. Πολλοί από αυτούς είναι πιθανό να περάσουν εκεί όλο το χειμώνα, κάτι απόλυτα μη αποδεκτό, σχολιάζουν ΜΚΟ.

Οι πρόσφυγες κόβουν ελιές για καυσόξυλα, ή καίνε πλαστικές σακούλες και μπουκάλια. Δεν υπάρχει ζεστό νερό και τα λιγοστά ντους είναι γεμάτα ανθρώπινα κόπρανα και σκουπίδια, οπότε οι άνθρωποι πλένονται με κρύο νερό από σωλήνες, περιγράφει το δημοσίευμα. Με δεδομένο ότι πρέπει να περιμένουν τόσο πολύ στην ουρά για το γεύμα, οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες. «Είναι πολύ άσχημο. Συχνά γίνονται καβγάδες στην ουρά και τότε η αστυνομία λέει σε όλους να φύγουν, οπότε καταλήγεις να μην τρως τίποτα», είπε ο Μοχαμούντ Χάτζι Ιμπραχίμ, 23χρονος από τη Σομαλία.

«Το νησί έχει μετατραπεί σε ένα ένδοξο κέντρο κράτησης. Ενας ασθενής μου είπε πρόσφατα ''''Η Μόρια είναι η μικρή φυλακή, το νησί είναι η μεγάλη φυλακή''''. Η κατάσταση χειροτερεύει με ανησυχητικό ρυθμό», δήλωσε η Αρια Δανίκα, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, σημειώνοντας ότι η μακρά και περίπλοκη διαδικασία ασύλου τσακίζει την ψυχολογία αυτών των ανθρώπων.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ελπίζει να μεταφέρει τους 5.000 πιο ευάλωτους πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, σημειώνει η Telegraph. Αλλά ο δήμαρχος Λέσβου αμφισβητεί την ικανότητα να γίνει αυτό. «Δεν είμαι σίγουρος ότι οι πρόσφυγες θα απομακρυνθούν σύντομα. Οι συνθήκες στη Μόρια είναι τραγικές και απάνθρωπες. Είναι σχεδόν χειμώνας και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο Σπύρος Γαληνός, που επανέλαβε την κάθετη αντίθεσή του για επέκταση της δομή.