Τατάρ: Αν δεν ήταν η επιχείρηση Αττίλας η Κύπρος θα ήταν ελληνικό νησί

Τατάρ: Αν δεν ήταν η επιχείρηση Αττίλας η Κύπρος θα ήταν ελληνικό νησί

Την πεποίθηση ότι «αν δεν ήταν η επιχείρηση, η Κύπρος θα μπορούσε πιθανόν να γίνει ελληνικό νησί», εξέφρασε ο  Τουρκοκύπριος Τατάρ, επισημαίνοντας ότι αυτό εμποδίστηκε από την τότε «ειρηνική επιχείρηση». Χαρακτήρισε δε σημαντική την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και των ακτών της Τουρκίας, σύμφωνα με το Anadolu.

Μιλώντας σε ομάδα βετεράνων από την επιχείρηση Αττίλα, στην επαρχία Μαλάτια,  ο Τατάρ ανέφερε ότι επαίνεσε τη συμβολή τους στις ιστορικές εξελίξεις και σημείωσε τη σημασία της περιοχής από την άποψη των ενεργειακών πόρων, τονίζοντας πως «υπάρχουν σημαντικά στρατηγικά ζητήματα που αφορούν επίσης την Τουρκία».

Το τουρκικό πρακτορείο υποστηρίζει ακόμα ότι «οι Τουρκοκύπριοι δέχτηκαν επιθέσεις στις αρχές της δεκαετίας του 1960 που τους ανάγκασαν να αποσυρθούν σε θύλακες για την ασφάλειά τους» και πως το 1974, το «ελληνοκυπριακό πραξικόπημα με στόχο την προσάρτηση της Ελλάδας οδήγησε στη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης στις 20 Ιουλίου για την προστασία των Τουρκοκυπρίων από διώξεις και βία».