Τα μισά από όσα λέγεται παίρνουν για υπερωρίες οι αρχαιοφύλακες

Τα μισά από όσα λέγεται παίρνουν για υπερωρίες οι αρχαιοφύλακες

Μερικά... εκατομμυριάκια είναι η απόκλιση μεταξύ των στοιχείων που έδωσε η απελθούσα πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων Ασπασία Λούβη και εκείνων που δημοσιοποιεί η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ). Η κα Λούβη ισχυρίστηκε πως οι υπερωρίες για τους αρχαιοφύλακες κατ' έτος είναι 17 εκατομμύρια και η ΠΕΥΦΑ παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία κοστίζουν λιγότερα από τα μισά, δηλαδή 8,2 εκ.

Και για όσους διατηρούν αμφιβολίες, η Ένωση δίνοντας «απαντήσεις στα ψεύδη της κας Λούβη ενημερώνει την κοινή γνώμη πως τα αναφερόμενα ως “υπερωρίες”, είναι ο τεχνικός όρος καταγραφής και απόδοσης αμοιβών που εισπράττουν οι αρχαιοφύλακες για τις παραπάνω ημέρες εργασίας που προσφέρουμε καθ' όλο το έτος, μεταξύ αυτών Κυριακές και αργίες».

Οι αριθμοί που παρατίθενται επιβεβαιώνουν την ΠΕΥΦΑ: 1.550 αρχαιοφύλακες μόνιμοι και αορίστου χρόνου (ημερήσιοι και νυχτοφύλακες) σε ετήσια βάση, εισπράττουν συνολικά 5.100.000€ καθώς επίσης παρακρατούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία 3.100.000€. Σύνολο περίπου 8.200.000€ ετησίως. Τα στοιχεία, τονίζεται, «είναι επίσημα».

«Βέβαια, θα μπορούσαμε να μην εισπράττουμε απολύτως τίποτα, αν η πολιτεία αποφάσιζε ότι δεν επιθυμεί διευρυμένο ωράριο σε 85 Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες για τους θερινούς μήνες καθώς επίσης και τα Σαββατοκύριακα κατά τους χειμερινούς μήνες» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Επειδή όμως έχει αποδειχθεί πως το διευρυμένο ωράριο αποφέρει τεράστια έσοδα και βοηθάει πραγματικά την οικονομία της Χώρας μας και την καλή εικόνα των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων στο εξωτερικό θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί, εκτός και αν η κα Λούβη έχει διαφορετική άποψη.»

Αγγελική Κώττη

Φωτογραφία: SOOC