Τα χειρότερα δεν τα έχουμε ακόμη δει, πυριτιδαποθήκη η χώρα το Σαββατοκύριακο
Δ. Ζιακόπουλος στο Liberal

Τα χειρότερα δεν τα έχουμε ακόμη δει, πυριτιδαποθήκη η χώρα το Σαββατοκύριακο

Τα χειρότερα είναι μπροστά μας και αφορούν τις πρώτες ημέρες χωρίς καύσωνα. Από την Παρασκευή και μετά, λόγω της ενίσχυσης των ανέμων, θα έχουμε στην χώρα συνθήκες πυριτιδαποθήκης. Ακόμη και αν ελεγχθούν οι 118 πυρκαγιές που είχαμε χθες, το ρίσκο αναζωπύρωσης είναι πολύ μεγάλο. Θα αντιμετωπίσουμε ένα καταστροφικό συνδυασμό από ανέμους κοντά στα 7 μποφόρ, καύσωνα και έντονης ξηρασίας στο έδαφος, ικανό να πυροδοτήσει παντού νέες αναφλέξεις.

Είναι πάρα πολλοί οι τόνοι αποξηραμένων ξύλων - «μπουρλότο» στα δάση. Η μάζα που υπάρχει είναι έτοιμη να αναφλεγεί με το μικρότερο σπινθήρα.Είναι τέτοιες οι συνθήκες ώστε τα αποκαΐδια, τα ξερά χόρτα και δέντρα δεν θέλουν πολύ για να προκαλέσουν νέες πυρκαγιές παντού.

Ας σκεφτούμε τι συνθήκες μπορεί να δημιουργήσει και η παρουσία ανέμων, οι οποίες στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης ήταν εξαιρετικά μέτριοι, παρά το γεγονός του μικροκλίματος που δημιούργησαν.

Το μέγεθος του κινδύνου δίνει και η πρόβλεψη για τις θερμοκρασίες όλου του Αυγούστου. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι αρκετά ζεστή, καθώς εκτός της μικρής ανάσας του Σαββατοκύριακου όπου οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 36-37 βαθμών κελσίου, από Δευτέρα έρχεται ένα νέο κύμα καύσωνα. Αυτό θα είναι ηπιότερο του τωρινού καθώς αναμένουμε οροφή θερμοκρασίας 41-42 βαθμούς, ενώ η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί το δεύτερο μισό της εβδομάδας, δηλαδή παραμονές Δεκαπενταύγουστου.

Ζεστή, αλλά όχι υπερβολικά, θα είναι και η τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί γύρω στους 35-36 βαθμούς. Αίνιγμα ωστόσο αποτελούν οι συνθήκες που θα επικρατήσουν την τέταρτη και τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Κατά πάσα πιθανότητα η εβδομάδα αυτή θα είναι διορθωτική, δηλαδή θα υπάρξει κάποια ψυχρή μεταφορά και η κατάσταση θα είναι καλύτερη, τόσο σε επίπεδο θερμοκρασιών, όσο και σε επίπεδο βροχών. Συμπερασματικά ο φετινός Αύγουστος θα είναι ένας πάρα πολύ ζεστός Αύγουστος. Πιο θερμός απ' ότι προηγούμενα χρόνια.

* Ο Δημήτρης Ζιακόπουλος είναι μετεωρολόγος, μαθηματικός