Τα εμβόλια mRNA είναι από τα ασφαλέστερα - Τρίτο κύμα τον Φεβρουάριο
Γ. Παυλάκης

Τα εμβόλια mRNA είναι από τα ασφαλέστερα - Τρίτο κύμα τον Φεβρουάριο

Για τα εμβόλια και την τεχνολογία του mRNA μίλησε στον ΣΚΑΪ ο ερευνητής και Επικεφαλής Εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ για τον καρκίνο Γιώργος Παυλάκης.

Συγκεκριμένα όπως είπε η δημιουργία εμβολίων με την τεχνολογία mRNA είναι από τους ασφαλέστερους τρόπους να κάνουμε εμβόλια. Είναι μια καινούρια τεχνολογία για τον γενικό πληθυσμό, αλλά όχι για τους ειδικούς καθώς τη μελετούν εδώ και 20 χρόνια. «Δεν υπάρχει κανένας φόβος», επισήμανε ο κ. Παυλάκης.

«Ο λόγος που έχουμε γρήγορα εμβόλιο, είναι επειδή εφαρμόσαμε τις νέες τεχνολογίες», υπογράμμισε ο ερευνητής.

Όσον αφορά την ασφάλεια των εμβολίων ο κ. Παυλάκης σημείωσε ότι «τα εμβόλια που θα εγκριθούν σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι ασφαλή και τεσταρισμένα για πολύ καιρό. Έχουμε 20 εκατομμύρια εμβολιασμένους.» 

Σχετικά με την τακτική να μη γίνονται δύο δόσεις σε διάστημα 3 εβδομάδων αλλά οι ήδη υπάρχουσες δόσεις να χορηγούνται σε περισσότερο κόσμο, ο κ. Παυλάκης  υποστήριξε πως η κίνηση της Αγγλίας να δώσει σε περισσότερο κόσμο την πρώτη δόση και τη δεύτερη να την χορηγήσει σε τρεις μήνες είναι έξυπνη.

Επιπροσθέτως, για το θέμα των παρενεργειών ανέφερε ότι ελάχιστοι ήταν αυτοί που παρουσίασαν παρενέργειες και δεν ήταν σοβαρές.Το ίδιο συμβαίνει και με τα εμβόλια γρίπης, όπως τόνισε.

Τέλος, εκτίμησε ότι «το τρίτο κύμα αν έρθει, θα είναι τον Φεβρουάριο» και υπογράμμισε πως πρέπει να τηρηθούν θα μέτρα, ώστε να αποφύγουμε να γίνει τσουνάμι κρουσμάτων και αντιστοίχως διασωληνωμένων συμπολιτών μας.