Τα διαμάντια της διήμερης εφόδου στην UBS και οι «μαύροι» επενδυτές ομολόγων Δημοσίου

Τα διαμάντια της διήμερης εφόδου στην UBS και οι «μαύροι» επενδυτές ομολόγων Δημοσίου

Ένας πακτωλός αρχείων που βρίσκεται στα γραφεία της UBS στο Χαλάνδρι, στο σπίτι της επικεφαλής της και ενός ακόμα ανώτερου στελέχους και στο γραφείο ενός κεντρικού μπρόκερ συνεργάτη της τράπεζας, έχει αλλάξει πλέον χέρια και βρίσκεται απλωμένος στα γραφεία της διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών με εντολή των οικονομικών εισαγγελέων. Η διήμερη έφοδος, Πέμπτης και Παρασκευής, απέφερε καρπούς αφού ουσιαστικά κούμπωσε τη λίστα Βεστφαλίας- Ρηνανίας που παρελήφθη πρόσφατα με τα αρχεία της τράπεζας.

Τα περισσότερα από τα 150 άτομα που ταυτοποιήθηκαν όταν τοποθετήθηκαν τα στοιχεία πάνω στην τεράστια βάση δεδομένων είναι ουσιαστικά η απαρχή για την πρώτη (τόσο συντονισμένη) εν Ελλάδι επιχείρηση επιστροφής μαύρου χρήματος στα δημόσια ταμεία. Αυτό που πλέον έχει αλλάξει είναι η ξεκάθαρη διάθεση των αρχών να συνδράμουν τους οικονομικούς εισαγγελείς που διερευνούν τις λίστες υπό την εποπτεία του Παν. Αθανασίου (Γιάννης Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρας) με υλικά και τεχνικά μέσα όσο και με εμπειρογνώμονες.

- Το βασικό σημείο αλλαγής όμως είναι η εμπειρία πλέον από τη διαχείριση άλλων λιστών που έφεραν ισχνά αποτελέσματα. (π.χ. λίστα Lagarde). Έτσι το τιμωρητικό δόγμα «ισόβια στους κλέφτες», το οποίο ελάχιστα εισέφερε στο δημόσιο ταμείο άλλαξε και έγινε «φέρτε πίσω τα κλεμμένα και δε θα χάσετε». Έγκυρη πηγή που δέχτηκε να μιλήσει στο liberal.gr είπε χαρακτηριστικά πως «τη στιγμή που η κυβέρνηση θα νομοθετήσει και θα θωρακίσει τους εισαγγελείς με ισχυρά όπλα, τότε θα πατηθεί η σκανδάλη και θα φύγουν τα σημειώματα προς τους φορολογούμενους. Η πρόσκληση θα είναι σαφής και η επιλογή θα είναι μόνο του φορολογούμενου. Θα ξέρει όμως πως αν δε δεχτεί τον συμβιβασμό, η κατάληξη, τότε και μόνο τότε, θα είναι η φυλακή». Αυτό ήταν το πνεύμα και των αρχών της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών που παρέλαβαν λίστες φοροδιαφυγής δικών τους υπηκόων και σε αντίθεση με εμάς εισέπραξαν χωρίς «να ανοίξει μύτη» κάποια δισ. ευρώ.        

- Ο νέος νόμος αυτοκαταγγελίας λοιπόν, που προωθούν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών προσφέρει μια πρωτόγνωρη διευκόλυνση η οποία για κάποιους θα είναι δελεαστική και για κάποιους άλλους σοκαριστική. Εκτός απροόπτου, λοιπόν, η βασική ιδέα της διάταξης είναι πως όσοι αυτοκαγγελθούν όχι μόνο δεν θα έχουν ποινικές κυρώσεις ή θα είναι αισθητά ελαττωμένες, αλλά έχουν και ένα ισχυρό οικονομικό κίνητρο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση  προσανατολίζεται να προσφέρει στους ενδιαφερόμενους την εξής συμφωνία: Αν δεχτούν να φέρουν πίσω τα χρήματά τους και τα επενδύσουν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τότε  τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν και η φορολόγησή τους θα είναι είτε μηδενικά είτε εξαιρετικά μικρά. Η διαβάθμιση δε θα είναι ανάλογη με το μέρος των χρημάτων που θα επενδυθούν. Το σκεπτικό έχει την εξής βάση: «Αφού πλήξατε το ελληνικό δημόσιο παίρνοντας μαύρο χρήμα, δε φορολογηθήκατε και το βγάλατε στο εξωτερικό τώρα πρέπει να πάρετε το ρίσκο να επενδύσετε στο ελληνικό δημόσιο». Σκεπτικό πρωτότυπο μεν πλην ενδεχομένως αποδοτικό.