Τα αποτελέσματα της Eurostat θα διαμορφώνουν τον κόφτη

Τα αποτελέσματα της Eurostat θα διαμορφώνουν τον κόφτη

Από τα αποτελέσματα των στοιχείων της Eurostat κάθε Απρίλιο, αρχής γενομένης από το 2017, θα καθορίζεται η λειτουργία του αυτόματου δημοσιονομικού κόφτη, όπως αποφασίστηκε σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Αν τα οικονομικά στοιχεία της χώρας είναι εκτός στόχων, η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να φέρει προεδρικό διάταγμα για περικοπή δαπανών, από κωδικούς που θα επιλέγει η ίδια.

Σε περίπτωση που δεν εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα, μόνο τότε θα ενεργοποιείται ο αυτόματος κόφτης. Δαπάνες θα κόβονται από τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων μισθών και συντάξεων, εκτός από κάποιες ευαίσθητες περιοχές, όπου θα υπάρχει ειδική μέριμνα.

Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που βγαίνει τον Οκτώβριο και σε συνεννόηση με τους θεσμούς, το μίγμα των μέτρων να αλλάζει.

Το πολυνομοσχέδιο με τον κόφτη και όλα τα μέτρα θα κατατεθεί στην Βουλή μάλλον την Τετάρτη, όπου έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να ενημερωθεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε ό,τι αφορά το χρέος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της Ευρωζώνης, το πιθανότερο σενάριο είναι να οριοθετηθεί ένα περίγραμμα την Τρίτη στο Eurogroup και οι αποφάσεις να ληφθούν το φθινόπωρο σε συνδυασμό με τις αποφάσεις του ΔΝΤ, για το αν θα συμμετάσχει στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Πηγή: skai.gr