Τ. Θεοδωρικάκος: Μαζί, κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση, για ένα κράτος πιο κοινωνικό και αποτελεσματικό

Τ. Θεοδωρικάκος: Μαζί, κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση, για ένα κράτος πιο κοινωνικό και αποτελεσματικό

Τη συνδρομή της αυτοδιοίκησης στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση «που κάνουν το κράτος πιο αποτελεσματικό και κοινωνικά ωφέλιμο για τους πολίτες και την οικονομία», ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, κηρύσσοντας την έναρξη της Συνεδριακής Διαδικασίας της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία πραγματοποιήθηκε, σήμερα, διαδικτυακά.

Αναφερόμενος στις δυσμενείς συνθήκες, που έχει διαμορφώσει ο κορονοϊός, είπε πως επιβάλλουν ενότητα, πειθαρχία και αλληλεγγύη, ζητώντας, στη συνέχεια, από την Αυτοδιοίκηση να συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί από την κυβέρνηση.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθούν περαιτέρω οι κοινωνικές δομές των Δήμων, διότι όπως είπε: «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν τελειώνουμε τη μάχη με τον κορονοϊό σε δέκα ημέρες. Η μάχη αυτή θα τραβήξει πολλούς μήνες».

Σημείωσε ότι χρειάζεται σχέδιο και «οι πρωτοβουλίες στήριξης των επαγγελματιών, των εργαζομένων, των αδύναμων πολιτών και της τρίτης ηλικίας θα πρέπει να συνεχιστούν, να πολλαπλασιαστούν, να ενταθούν, προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να γίνει στην πράξη -ακόμη περισσότερο- ένας πυλώνας κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης».

Υπενθύμισε την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, που θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες μεταξύ κράτους, δήμων και περιφερειών, δίνοντας στην Αυτοδιοίκηση περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.

Έκανε λόγο για την έκτακτη χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ προς τους δήμους, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες από δημοτικά τέλη, που δεν πρέπει να πληρώνουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία, λόγω των μέτρων, βρίσκεται σε αναστολή.

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως συνεχίζεται, κανονικά, η υλοποίησή του, και έχουν, ήδη, ενταχθεί σε αυτό έργα, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, από όλη την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχουν ενταχθεί στο εν λόγω πρόγραμμα εννέα έργα, ύψους 31 εκατ. ευρώ, ήτοι:

1. «Κατασκευή δικτύου ύδρευσης Δήμου Καβάλας - Ολοκλήρωση εσωτερικού δικτύου πόλης Καβάλας» (14.547.500 ευρώ)

2. Προμήθεια, εγκατάσταση και έναρξη λειτουργίας συστήματος εξοπλισμού απομακρυσμένης αναγνώρισης μετρήσεων σε επιλεγμένες θέσεις του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Καβάλας (3.000.000 ευρώ)

3. Βελτίωση τοπικού οδικού δικτύου Χώρας-Αλωνίων στο Δήμο Σαμοθράκης (713.000 ευρώ)

4. Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στο Δήμο Παγγαίου (2.500.000 ευρώ)

5. Διευθέτηση υδατορεμάτων Δήμου Αβδήρων (2.449.366 ευρώ)

6. Συμπλήρωση δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων Αλεξανδρούπολης (2.500.000 ευρώ)

7. Έργα συμπλήρωσης δικτύων αποχέτευσης όμβριων υδάτων στην πόλη Ορεστιάδας (2.499.500 ευρώ)

8. Κατασκευή κτιρίου αιθουσών διδασκαλίας δημοτικού σχολείου Διομήδειας στο Δήμο Αβδήρων (1.490.881 ευρώ).

9. Κατασκευή νέου παιδικού σταθμού Δήμου Δράμας επί της οδού Χελμού (Ο.Τ. 822) στο Δήμο Δράμας (1.231.296 ευρώ).