Τ. Πετρόπουλος: Μόνο 4.500 αγρότες επιβαρύνονται από το ασφαλιστικό

Τ. Πετρόπουλος: Μόνο 4.500 αγρότες επιβαρύνονται από το ασφαλιστικό

Την ώρα που οι αγρότες ζεσταίνουν τα τρακτέρ προκειμένου να κλείσουν τους δρόμους, ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος επιχειρεί να αλλάξει το κλίμα. «Η μεταρρύθμιση που επιδιώκουμε βοηθά ιδιαίτερα την αγροτιά», είπε στη Βουλή και συνέχισε: «Παρά τα όσα λέγονται δεν θα υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση των αγροτών, δηλαδή δεν θα συμβεί να έχουμε μία δήμευση της αγροτικής περιουσίας με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Μόνο τεσσεράμισι χιλιάδες αγρότες θα έχουν μια επιβάρυνση άνω του 13% σε σχέση με ό,τι καταβάλουν σήμερα».

Ο κ. Πετρόπουλος υπενθύμισε επίσης ότι τα 2026 παύει η καταβολή του υπολοίπου που απομένει για την βασική σύνταξη, η οποία, όπως ξέρετε, από το 2002 μειώνεται κατά 4% κάθε έτος. «Άρα, βασική σύνταξη δεν υπάρχει για τους αγρότες. Οι αγρότες δεν προβλεπόταν ούτε στον προηγούμενο νόμο -ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ- να παίρνουν βασική σύνταξη 360 ευρώ. Θα παίρνουν όλοι και πρέπει όλοι να υποστηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια και για το εργόσημο και για τη συνολική αντιμετώπιση της ασφάλισης των αγροτών, όπως εμείς προωθούμε -και με τις δικές σας παρατηρήσεις, βεβαίως, θα δούμε πόσο καλύτερα μπορούμε να τα κάνουμε αυτά- για ένα εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης χωρίς εξαιρέσεις για κανέναν», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι στο πλαίσιο της «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης όπου μαζί με το εργόσημο που θα απαλλάσσεται κατά το μέρος της καταβολής του με κατάσταση που θα στέλνει ο ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης για τις δαπάνες που κατέβαλε ο αγρότης στο εργόσημο, θα έχει και μείωση των εμφανιζόμενων εσόδων του. Με την κατανομή που θα γίνεται με έναν τρόπο πάρα πολύ αποτελεσματικό και στην αγροτική οικογένεια -σύζυγο και παιδιά- θα δείτε ότι θα είναι ένα σύστημα το οποίο θα προωθεί την απασχόληση των αγροτών και θα τους ενισχύει σε μια κατεύθυνση ύπαρξης μίας εθνικής σύνταξης για όλους».

Α. Διαμάντης