Τ. Κουίκ: Η αύξηση της ψηφιοποίησης της λειτουργίας του κράτους μειώνει αντίστοιχα τη διαφθορά

Τ. Κουίκ: Η αύξηση της ψηφιοποίησης της λειτουργίας του κράτους μειώνει αντίστοιχα τη διαφθορά

Τη σημασία της χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας στη δημόσια διοίκηση ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ κατά την παρέμβασή του σε σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Λουμπλιάνα, στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης «Bled Strategic Forum». «Όσο περισσότερο αυξάνεται η ψηφιοποίηση της λειτουργίας του κράτους τόσο μειώνεται και το ποσοστό της διαφθοράς, όπως προκύπτει και από τους διεθνείς δείκτες. Και αυτό είναι εύλογο διότι χάνεται η πελατειακή σχέση, η επαφή πολίτη και κράτους» τόνισε ο κ. Κουίκ, μιλώντας στο στρογγυλό τραπέζι για την ψηφιακή πολιτική στον χώρο των Βαλκανίων, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του φόρουμ στρατηγικής που πραγματοποιεί για 12η χρονιά το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας στο Μπλεντ.

Μάλιστα, ο κ. Κουίκ ανακοίνωσε πως η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ στο πεδίο της Διασπορας, να διοργανώσει τον Ιανουάριο το 1ο μίνι φόρουμ για θέματα διαδικτύου. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωσή του υφυπουργού, στο μίνι φόρουμ θα συμμετάσχουν νέα παιδιά από τις αντίστοιχες ομογένειες, φοιτητές πανεπιστημίων ή πρόσφατα τελειόφοιτοι και θα συζητήσουν και θα αναλύσουν καυτά θέματα του διαδικτύου, όπως η χρήση της ηλεκτρονικής υπογραφής στη δημόσια διοίκηση, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στον κυβερνοχώρο, το φαινόμενο της διαδικτυακής παιδικής πορνογραφίας, το ζήτημα με τα fake news «που παίρνουν εφιαλτικές διαστάσεις και οτιδήποτε έχει μετατρέψει την πολυτιμότητα της διαδικτυακής χρήσης στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα».

Εστιάζοντας στην ηλεκτρονική υπογραφή, είπε πως θα διέπει από το 2018 όλες τις διοικητικές πράξεις στον δημόσιο τομέα και ότι σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, θα εξοικονομήσει περίπου 380 εκατ. ευρώ από τις ετήσιες δημόσιες δαπάνες. Επίσης, υπογράμμισε πως «πρέπει να ενθαρρύνουμε στο να αποκτήσουμε περισσότερους εξειδικευμένους στην τεχνολογία της Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ICT), καθώς το αντίστοιχο δυναμικό στην Ελλάδα είναι μόλις το 1,2% της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, σημείωσε πως «εάν μιλήσουμε για τους χρήστες του διαδικτύου, άλλη μία πρόκληση για εμάς είναι η αύξηση του ποσοστού τους, με δεδομένο ότι στην Ελλάδα το ποσοστό 66% είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αγγίζει το 79%». Παράλληλα, αναγνώρισε τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο σε σχέση με την ασφάλεια του κυβερνοχώρου και με την προστασία της ιδιωτικότητας και διαβεβαίωσε πως λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη.

Τέλος, ο κ. Κουίκ αναφέρθηκε, όπως επισημαίνει η ίδια ανακοίνωση, στους τρεις βασικούς άξονες πάνω στους οποίους κινείται το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Μέσων Ενημέρωσης: α) Ανάπτυξη και εφαρμογή της εθνικής πολιτικής για τις τηλεπικοινωνίες, β) σχεδιασμός και ανάπτυξη της εθνικής ψηφιακής πολιτικής και γ) εκσυγχρονισμός της εθνικής πολιτικής στη δημόσια επικοινωνία και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ