T. Jagland: Πολύ σημαντική για το Συμβούλιο της Ευρώπης η επικείμενη κυπριακή προεδρία

T. Jagland: Πολύ σημαντική για το Συμβούλιο της Ευρώπης η επικείμενη κυπριακή προεδρία

Ανασκόπηση της προετοιμασίας για την ανάληψη, τον Νοέμβριο, της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Κυπριακή Δημοκρατία, έγινε στις σημερινές συνομιλίες του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, με τον γγ του Συμβουλίου, Thorbjorn Jagland, στη Λευκωσία.

Ο Κασουλίδης, καλωσορίζοντας τον κ. Jagland στην Κύπρο, αναφέρθηκε στην επικείμενη προεδρία της Επιτροπής των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, από τις 22 Νοεμβρίου 2016 έως τις 19 Μαΐου 2017, για πέμπτη φορά.

«Η προεδρία θα πραγματοποιηθεί υπό τον γενικό τίτλο "Ενισχύοντας τη Δημοκρατική Ασφάλεια στην Ευρώπη" και η οι προτεραιότητες θα περιλαμβάνουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των ανθρώπων χωρίς καμία διάκριση, τη δημοκρατική ιθαγένεια και την επικράτηση του κράτους δικαίου», επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης.

«Η Κύπρος, ως μία μικρή χώρα, της οποίας η προτεραιότητα έγκειται στη διατήρηση του κράτους δικαίου με μεγάλη ευαισθησία στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, μέσω της διπλωματίας και βάσει δημοκρατικών διαδικασιών, για να στηρίξει τις προσπάθειες του Συμβουλίου της Ευρώπης να εκπληρώσει τους όρους εντολής του, και να οδηγήσει σε βελτιώσεις της δημοκρατικής σταθερότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε στενή συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, φιλοδοξούμε να αναδείξουμε την ικανότητά μας για περαιτέρω προώθηση του διαλόγου σε σχέση με τέτοια θέματα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η προεδρία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Κύπρο και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις πολλές συνόδους και τις άλλες υψηλού επιπέδου πολιτικές και τεχνοκρατικές δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα στη Λευκωσία και το Στρασβούργο, με τη συμμετοχή πάνω από 1.500 επισήμων από 47 κράτη-μέλη και τη Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η κυπριακή προεδρία αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία για ενδυνάμωση των αρχών και των αξιών που προστατεύει και προωθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης. «Ο στόχος μας είναι να επικεντρωθούμε, κατά την προεδρία μας, στο να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς διάκριση, να προστατεύσουμε τη δημοκρατία και να ενδυναμώσουμε την εφαρμογή του κράτους δικαίου, συμβάλλοντας έτσι στη δημοκρατική σταθερότητα στην Ευρώπη», σημείωσε.

Ο κ. Jagland, αφού εξέφρασε ικανοποίηση για τις εποικοδομητικές συναντήσεις που είχε κατά την παραμονή του στην Κύπρο, χαρακτήρισε την επικείμενη προεδρία της χώρας «πολύ σημαντική» για το Συμβούλιο της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, η Κύπρος θα ασχοληθεί με μία ευρεία ατζέντα, στην οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο ρόλος της εκπαίδευσης στην προώθηση της δημοκρατικής ιθαγένειας και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς έχει καταστεί πολύ σημαντική για τη διεθνή κοινότητα, λαμβάνοντας, επίσης, υπόψη τις κλοπές αρχαιοτήτων για τη χρηματοδότηση των τρομοκρατικών ομάδων.

«Ένας αριθμός άλλων θεμάτων θα τεθεί κατά την προεδρία της Κύπρου, όπως το ζήτημα των μεταναστών, που βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής και ενίοτε σε κρατητήρια, και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνική δομή των κρατών μελών», επεσήμανε.

Ακόμη, ο γγ του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρθηκε στον ρόλο που θα διαδραματίσει η ατζέντα της προεδρίας στην εν εξελίξει διαδικασία για συμφιλίωση των δύο πλευρών στην Κύπρο. Όπως τόνισε, το ΣτΕ δεν εμπλέκεται άμεσα στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, αλλά μέρος της θεματολογίας, την οποία χειρίζεται, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στη διαδικασία.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή συνθήκη διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία σταθερότητας στην Ευρώπη, διότι προστατεύει.

Ο κ. Jagland έγινε δεκτός από τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ