T. Erdogan: Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τις διαβουλεύσεις ΕΕ - Τουρκίας

T. Erdogan: Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τις διαβουλεύσεις ΕΕ - Τουρκίας

Η εκστρατεία υπέρ του Brexit αλλά και η άνοδος της λαϊκής δεξιάς στην Ευρώπη φαίνεται πως πλήττουν όλο και περισσότερο τις τούρκικες ελπίδες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημειώνει το Reuters, ενώ καμία από τις δύο πλευρές (η Τουρκία ή η Ευρωπαϊκή Ένωση) δεν ενδιαφέρεται να τερματίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που μετρούν σχεδόν μια δεκαετία, οι σχέσεις τους καθοδηγούνται όλο και περισσότερο από συναλλαγές, σε τομείς όπως η μετανάστευση, το εμπόριο και η ασφάλεια, παρά από μια σύγκλιση προς τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημοκρατία και τα βασικά δικαιώματα.

Οι προειδοποιήσεις από ηγέτες της λαϊκής δεξιάς για την εξάπλωση του ισλαμισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς και από τους υπέρμαχους του Brexit, για τις τρομερές συνέπειες μιας ενδεχόμενης ένταξης της Τουρκίας, μιας μουσουλμανικής χώρας 78 εκατ. ατόμων, έχουν οδηγήσει τους τούρκους ηγέτες να διαμαρτύρονται ανοιχτά για αυτό που χαρακτηρίζουν ως Ευρωπαϊκή ισλαμοφοβία.

«Ευρώπη, δεν μας θέλεις, γιατί η πλειοψηφία του πληθυσμού μας είναι μουσουλμάνοι… Το ξέραμε, αλλά προσπαθήσαμε να δείξουμε την ειλικρίνειά μας», δήλωσε εχθές ο Τούρκος πρόεδρος σε τελετή αποφοίτησης στην Κωνσταντινούπολη, μια ημέρα πριν τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος στη Βρετανία, υπονοώντας ότι θα εξετάζει τη διενέργεια παρόμοιου δημοψηφίσματος. 

«Θα πάμε και θα ρωτήσουμε το λαό αν θα πρέπει να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», συμπλήρωσε.