SZ: Προέλαση της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα

SZ: Προέλαση της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα

Για «προέλαση της αντιπολίτευσης» στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 κάνει λόγο η ανταπόκριση της Suddeutsche Zeitung από την Αθήνα.

Στο δημοσίευμα, όπως αναφέρει η DW, αναφέρεται ότι μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών «δώδεκα από τις δεκατρείς περιφέρειες διοικούνται από τους Συντηρητικούς. Ήδη πριν από μία εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από τις βαριές απώλειες που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο γύρω των δημοτικών εκλογών και στις ευρωεκλογές, ζήτησε πρόωρες εκλογές. Θα διεξαχθούν ήδη στις 7 Ιουλίου. Εδώ οι Συντηρητικοί επιδιώκουν την απόλυτη πλειοψηφία».

Η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρεται και σε δύο εκπλήξεις των δημοτικών εκλογών. Κατ'' αρχάς στη Θεσσαλονίκη: «Εκεί ένας ανεξάρτητος υποψήφιος, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, επικράτησε με 66% απέναντι στον εκλεκτό της ΝΔ. Στο παρελθόν ο Ζέρβας είχε διατελέσει αναπληρωτής του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, ενός από τους πιο ασυνήθιστους πολιτικούς στην Ελλάδα, ο οποίος σε ηλικία 76 ετών δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα. Από το 2011 ο Μπουτάρης, ένας πρώην οινοποιός, είχε καταρρίψει πολλά ταμπού στη Θεσσαλονίκη».

Για τα Ιωάννινα η εφημερίδα σημειώνει ότι στην πόλη «εξελέγη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένας δήμαρχος που ανήκει στην εβραϊκή κοινότητα. Είναι ο Μωυσής Ελισάφ, καθηγητής Παθολογίας στο πανεπιστήμιο της πόλης, που έλαβε 50,3% των ψήφων. "Είμαι πολύ συγκινημένος", είπε ο Ελισάφ. Μέχρι τις αρχές του Β'' Παγκοσμίου Πολέμου στα Ιωάννινα ζούσαν περίπου 2.000 Εβραίοι, λιγότεροι από 200 επέζησαν από τους εκτοπισμούς και τους βασανισμούς των Γερμανών κατακτητών».